Cristian Orgonaş: Bursa de Valori Bucureşti – cel mai bun început de an din ultimii 4 ani - Bloguri economice

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Bursa de Valori Bucureşti – cel mai bun început de an din ultimii 4 ani

In luna ianuarie, indicele BET a crescut cu 8% iar BET-FI cu 16.6%, ceea ce inseamna ca actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti au avut cel mai bun inceput de an din 2006 incoace.

In ianuarie 2009, BET si BET-FI se prabuseau cu peste 22%, la fel s-a intamplat si in 2008, iar in 2007 cresterile au fost 8.8% respectiv 1.3%, detaliile in graficul alaturat.

Dintre actiunile importante, BRD a crescut cu 13% in acest an, Petrom cu 11.6%, Transgaz cu 17.4%, Transelectrica cu 19.2%, in timp ce Banca Transilvania a scazut cu 1%. Dintre SIF-uri, cel mai mult a crescut SIF 5 Oltenia (+21.2%), iar cel mai putin SIF 4 Muntenia (+11.9%).

De ce au crescut preturile actiunilor? Cauzele au fost atat relativa calmare a situatiei politice interne si imbunatatirea sentimentului investitorilor straini asupra zonei CEE, cat si tot mai evidenta revenire a economiei mondiale, revenire care ne poate scoate si pe noi din criza.

Sa nu uitam si faptul ca bursa de la Bucuresti a fost in topul scaderilor la nivel mondial in 2008, (detalii aici) iar acum, cu toate cresterile din ultimul an, indicii se afla la mare distanta fata de maximele din 2007, maxime care nu cred ca vor fi atinse din nou mai devreme de 2012-2013.

Ce se va intampla in continuare

Evolutia bursei de la Bucuresti depinde in foarte mare masura de evolutia burselor de dincolo si in special de cea americana - prin urmare, trebuie sa ne uitam la americani daca vrem sa aflam ce se va intampla la Bucuresti.

In acest moment, companiile din SUA se afla in plin sezon de raportari financiare, iar cel putin pana in urma cu doua zile, rezultatele anuntate au depasit asteptarile analistilor in proportie de 73.5%, acest procent fiind cel mai mare din ultimii 10 ani, detalii in graficul alaturat.

Mai mult, numarul companiilor care si-au majorat prognozele de profit pentru 2010 se afla la maximul ultimilor 5 ani, detalii aici.

Ieri au venit si datele privitoare la evolutia PIB-ului SUA in ultimul trimestru al anului trecut, iar cresterea de 5.7% a fost net superioara asteptarilor analistilor chestionati de Bloomberg, care prognozau o majorare de 4.8%. Insa, cea mai mare parte a acestei cresteri s-a datorat cresterii stocurilor, fara de care PIB-ul s-ar fi majorat cu doar 2.3%.

Luand in considerare cifrele de mai sus, este evident ca economia americana isi revine din criza, dar sa nu uitam ca bursele din intreaga lume cresc continuu de aproape un an, iar acest trend nu poate continua la nesfarsit.

Cu alte cuvinte, potentialul de crestere pe termen scurt este aproape epuizat, insa perspectivele pe termen mediu sunt incurajatoare daca tinem cont atat de evolutia economiei mondiale, cat si de rezultatele raportate de companii.

In Romania, luna februarie va fi dominata de raportarile financiare aferente anului trecut, precum si de anuntul INS privitor la evolutia PIB in T4, acesta putand reprezenta chiar momentul iesirii din recesiune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP