Cristian Orgonaş: Cât de mari sunt pierderile înregistrate de presa românească în ultimii ani? - Bloguri economice

vineri, 8 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Cât de mari sunt pierderile înregistrate de presa românească în ultimii ani?

In ultimele saptamani, patru ziare centrale si-au incetat aparitia – Cotidianul, Business Standard, Gardianul si Ziua, dar multe altele se afla intr-0 situatie financiara nu tocmai roz, astfel ca in perioada urmatoare, pe fondul incercarilor de reducere a costurilor, ne putem astepta la noi concedieri atat in presa scrisa, cat si in cea audio-video.

Odata cu disparitia ziarelor mentionate mai sus, a inceput sa se discute tot mai insistent despre dificultatile financiare cu care se confrunta mass-media romaneasca, iar pentru a vedea cum stau lucrurile de fapt, sa analizam evolutia din ultimii ani a pierderilor inregistrate de unele ziare si televiziuni.

Televiziuni – Realitatea si Antena 3

Realitatea Media SA, societatea care opereaza licenta pentru Realitatea TV, nu a fost niciodata profitabila din punct de vedere financiar, inregistrand in 2008 pierderi de 20.7 milioane euro (echivalente cu 55% din venituri!!), asta dupa ce in 2007 a mai pierdut 8.1 milioane euro.

Pentru a acoperi pierderile inregistrate intre 2001 si 2008, actionarii au luat decizia de a diminua capitalul social cu 131 milioane lei, dar intrebarea este cu ce vor acoperi pierderile din 2009, pierderi ce se anunta a fi semnificative in conditiile in care piata publicitatii a scazut anul trecut cu cel putin o treime.

In acelasi timp insa, concurentul direct al Realitatii TV, Antena 3, a fost profitabila in ultimii 3 ani, rata de profit in 2008 fiind de 19%, detalii in graficul din stanga, click pentru detalii. Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Tot pe fondul investitiilor pe care le-a realizat, (si o parte din pierderile Realitatii se datoreaza investitiilor) Dogan Media (Kanal D) a inregistrat un rezultat negativ de 43 milioane euro in 2007 si 2008, iar rezultatele privitoare la audienta si venituri sunt departe de ceea ce turcii asteptau de la aceasta investitie.

Ziare

Best Media Press, editorul ziarului Gardianul, a acumulat pierderi de 2.5 milioane de euro in ultimii trei ani, Poligraf (Cotidianul) a pierdut 3.8 milioane euro, iar Ziua srl a inregistrat pierderi de 2.7 mil euro in 2006 si 2008, pentru 2007 neexistand date la Ministerul de Finante.

Daca discutam despre editorii ziarelor care se afla inca pe piata, vedem ca situatia financiara a unora dintre acestia este foarte proasta: Crucisatorul SA (Gandul) a pierdut 5 mil de euro intre 2006-2008, Catavencu SA (Academia Catavencu, Business Standard, Money Express, Tabu) are un minus de aproape 9 milioane de euro doar in 2008, Adevarul Holding a pierdut 13 milioane iar Editura Intact (Jurnalul National) 3.3 mil euro in 2008, detalii in graficul din dreapta.

Mai departe, Societatea R (Romania Libera) nu a mai inregistrat profit din 2006 (-0.6 mil euro in 2007 si 2008), iar Publimedia International (Ziarul Financiar si Pro Sport printre altele) a pierdut 300.000 de euro in urma cu doi ani.

Desi o parte din pierderile inregistrate atat de televiziuni cat si de presa scrisa se datoreza investitiilor pe care trusturile de presa le-au realizat in anii trecuti, este clar ca unele dintre aceste “afaceri” au fost tinute artificial in viata pentru a juca un anumit rol in campania electorala iar acum, cand “sponsorii” stau prost cu banii iar finantarea s-a intrerupt, au probleme in a continua sa se mentina pe piata.

La urma urmei, presa este un business ca oricare altul, iar atunci cand acest business genereaza pierderi, ori il inchizi, ori incerci sa il restructurezi pentru a il face profitabil, altfel vei continua sa aduci bani de acasa pentru a il tine in viata.

Ma intreb totusi cu ce rezultate financiare vor inchide anul 2009 aceste trusturi de presa, in conditiile in care din punct de vedere economic, anul trecut a fost unul mult mai prost decat 2008.

Alex Mihaileanu are un articol foarte bun pe aceeasi tema, il puteti citi aici.

Citeste si: Hartia moare, mogulii raman

Nota: cursul valutar luat in considerare a fost cel mediu anual aferent anilor 2006/07/08

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP