Cristian Orgonaş: Ce ne costă mai mult: lipsa autostrăzilor sau construcţia acestora la suprapreţ? - Bloguri economice

duminică, 24 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Ce ne costă mai mult: lipsa autostrăzilor sau construcţia acestora la suprapreţ?

Se pare ca in Romania, se naste un scandal de fiecare data cand autoritatile acorda un contract pentru constructia de drumuri publice - dupa ce am aflat ca pretul autostrazii Bechtel va fi cel putin dublu fata de estimarile initiale (si aici discutam despre miliarde de euro in plus!!), iata ca acum avem un nou subiect de dezbarere: costul autostrazii Comarnic-Brasov.

Din datele prezentate pana acum de autoritati, rezulta ca cei 55 de kilometri de autostrada vor costa 4.8 miliarde euro, din care 1.2 miliarde pentru constructia propriu-zisa, iar 3.6 miliarde reprezinta costurile financiare, de intretinere si operare a autostrazii timp de 26 de ani. Unii s-au grabit sa se intrebe daca nu cumva platim prea mult, astfel ca opozitia intentioneaza chiar sa constituie o comisie de ancheta pentru a se lamuri de ce aceasta autostrada costa 80 de milioane de euro pe kilometru.

Cum stau lucrurile de fapt? Societatea Academica din Romania a lansat un raport in care se sugereaza ca pretul de 4.8 miliarde ar putea fi unul corect, insa lipsa de transparenta a Ministerului Transporturilor a dat nastere unor controverse in ceea ce priveste costul autostrazii, raportul poate fi citit aici.

Personal, am inceput sa ma satur sa tot asist la discutii interminabile privitoare la pretul autostrazilor, dar in acelasi timp sa nu se construiasca nimic. Lipsa infrastructurii in general si a autostrazilor in special incetineste cresterea economica si determina pierderea unor investitii importante (sa ne amintim doar de nemtii de la Daimler, care au ales Ungaria in locul Romaniei tocmai din cauza infrastructurii), iar asta ma face sa intreb daca nu cumva ne costa mai mult lipsa autostrazilor decat constructia acestora la suprapret…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP