Cristian Orgonaş: Consumul de energie electrică, la maximul ultimilor doi ani - Bloguri economice

marți, 26 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Consumul de energie electrică, la maximul ultimilor doi ani

Gerul din ultimele zile a determinat o crestere semnificativa a consumului de energie electrica, astfel ca ieri, Transelectrica a ajuns la un varf de 9129 MW, cel mai mare de la inceputul anului 2008.

Mai mult, consumul din ultimele trei zile a fost cu aproximativ 10% mai mare decat cel din perioada corespunzatoate a anului trecut. Desi aceasta crestere se datoreaza si timidei reveniri a economiei romanesti dupa dezastrul din 2009, este clar ca temperaturile extrem de scazute au influentat decisiv consumul de energie.

Dar nu numai consumul de energie a crescut, ci si consumul de gaze - incepand de ieri, Guvernul a decretat stare de urgenta in aprovizionarea cu gaze naturale, ceea ce inseamna ca resursele vor fi orientate cu prioritate spre populatie si in secundar spre industrie. In acest moment, in Romania se consuma 83 de milioane de metri cubi de gaze pe zi, in timp ce autoritatile nu pot asigura decat 63 de milioane.

In graficul de mai jos se poate observa evolutia consumului mediu de energie electrica din ultimele doua saptamani, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.


Pe de alta parte, consumul de energie arata si nivelul la care se desfasoara activitatea economica – daca privim evolutia din ultimul an, observam o scadere drastica a consumului in prima parte a anului 2009 (in medie cu 10-15%), urmata de 0 revenire usoara in a doua parte a anului, pe masura ce economia isi revine din criza.

Mai jos, evolutia procentuala a consumului de energie electrica din ultimul an, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (am luat in considerare valoarea din fiecare zi de luni a saptamanii).Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP