Cristian Orgonaş: Criza economică prăbuşeşte producţia de oţel a României - Bloguri economice

luni, 25 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Criza economică prăbuşeşte producţia de oţel a României

In 1989, Romania producea aproximativ 14 milioane de tone de otel, situandu-se astfel printre primele 15 tari la nivel mondial. In 2009, productia de otel abia daca a ajuns la 2.7 milioane de tone, in scadere cu 46.6% comparativ cu cele 5 milioane de tone produse in 2008, Romania ocupand astfel locul 37 in lume.

Luand in considerare aceste cifre, am putea spune ca pe vremea lui Ceausescu industria duduia, insa lucrurile nu stateau chiar asa – celebrele combinate in care munceau zeci de mii de oameni erau ineficiente, consumau foarte multe resurse si se bazau pe utilizatea extensiva a fortei de munca. Mai mult, cum Ceausescu suferea de mania grandorii, capacitatea de productie era de peste 18 milioane de tone, mult peste necesitatile tarii.

Pe de alta parte, ceea ce s-a intamplat dupa 1989 cu industria siderurgica, poate fi dat ca exemplu negativ in toate manualele de istorie a economiei – in loc ca intreprinderile ceausiste sa fie privatizate rapid, ele au fost decapitalizate, s-a furat cat s-a putut, astfel incat multe dintre acestea au ajuns acum doar un morman de fiare vechi.

Am ilustrat mai jos evolutia productiei de otel a Romaniei incepand cu 1989 si pana in 2009, iar pentru a avea un termen de comparatie, am luat in considerare si Polonia. Astfel, daca in 1989, Polonia producea cu doar ~10% mai mult otel decat Romania, in 2008 productia a fost dubla, iar in 2009 a fost aproape tripla. Sursa: WSA, valorile pentru 1989 si 1990 sunt aproximative.


Mai trebuie spus ca in 2009, cu exceptia Belgiei, Romania a inregistrat cea mai drastica scadere anuala a productiei de otel din lume. In acelasi timp, China, care asigura 47% din productia mondiala de otel, a reusit o crestere a productiei cu 13.5%, detalii aici.

Sursa de inspiratie

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP