Cristian Orgonaş: Cum a reacţionat anul trecut populaţia la prognozele alarmiste legate de prăbuşirea leului - Bloguri economice

joi, 28 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Cum a reacţionat anul trecut populaţia la prognozele alarmiste legate de prăbuşirea leului

In momentul in care mai multi analisti apar la TV si prognozeaza o prabusire a leului in perioada urmatoare, populatia are tendinta sa reactioneze in trei moduri: (i) ii ignora, (ii) merge la banca si isi schimba in euro cel putin o parte din depozitele constituite in lei si (iii), va pastra depozitele in lei pentru a nu pierde dobanda, insa va incepe sa economiseasca doar in euro.

Ce se intampla atunci cand economiile populatiei incep sa migreze catre euro? Se schimba structura depozitelor, in sensul ca scade ponderea depozitelor in lei, si creste ponderea celor in euro. Iar cu cat mesajul analistilor este mai credibil si mai insistent promovat de mass-media, cu atat structura depozitelor se schimba mai repede.

In ce moneda si-au economisit romanii banii in ultimul an

La sfarsitul lui octombrie 2008, cand in Romania a inceput sa se discute mai serios despre criza, ponderea depozitelor in lei in totalul depozitelor constituite de populatie era de 63.6% (49.9 mld lei), iar ponderea depozitelor in valuta era de 36.4% (28.6 mld lei), din care 87% erau in euro.

La sfarsitul anului 2009, dupa ce timp de un an am fost bombardati cu informatii privitoare la iminenta unui curs de 4.7-5 lei/euro, structura depozitelor populatiei la banci diferea usor fata de cea din octombrie 2008: 60.8% din totalul depozitelor era in lei, iar 39.2% in valuta, din care 91% in euro.

Daca discutam in cifre absolute, in perioada 31.10.2008 – 31.12.2009, depozitele in lei au crescut cu 9.2 miliarde lei (+18.4%), iar depozitele constituite in valuta dar exprimate in lei au crescut cu 9.48 miliarde lei (+33.1%), deci mai mult decat cele in moneda nationala.

Insa, o parte din cresterea soldului depozitelor in valuta se datoreaza deprecierii leului, astfel ca majorarea reala este de doar 15.2%, soldul crescand de la 7.8 mld euro in oct 2008, la 9 mld euro in dec 2009. Cu alte cuvinte, in ultimele 14 luni, romanii au depus la banci aproximativ 1.2 mld euro net (~5 miliarde lei).

Ce inseamna asta? Inseamna ca de la inceputul crizei, populatia a economisit mai mult in lei decat in euro, in ciuda stirilor privitoare la caderea monedei nationale. Cu alte cuvinte, ori mesajele transmise de respectivii analisti nu au fost credibile, ori dl Isarescu a fost mai credibil decat acestia cand sustinea ca leul nu are de ce sa se devalorizeze.

Cum au evoluat dobanzile la depozite in ultimul an

Dincolo de credibilitatea celor care fac prognoze legate de curs si soliditatea argumentelor pe care acestia le prezinta, o influenta mare in ceea ce priveste alegerea monedei in care ne pastram economiile o au si dobanzile oferite de banci.

Avalansa de stiri alarmiste privitoare la evolutia cursului valutar a atins apogeul in primul trimestru al anului 2009 (vezi aici), iar la momentul respectiv, bancile plateau dobanzi de peste 16% la depozitele noi in lei, depozitele aflate in sold fiind remunerate cu dobanzi medii de 14%.

In cazul depozitelor constituite in euro, dobanzile erau de 6.5% respectiv 6%, ceea ce insemna ca diferenta dintre dobanzile la lei si cele la euro erau de 9-10%. Cum un euro se schimba cu ~4.3 lei, rezulta ca depozitele in lei erau profitabile atat timp cat leul nu trecea de 4.7, o cifra pe care cel putin BNR a exclus-o din start.

In 2009, cine a mizat pe leu a castigat, iar cei care au pariat pe devalorizare au pierdut. Mai mult, comportamentul populatiei a aratat ca nu oricine apare la televizor si prognozeaza ceva, este si crezut.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP