Cristian Orgonaş: De ce are România nevoie: de un impozit pe avere, sau de o lege a justificării tuturor averilor? - Bloguri economice

luni, 18 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: De ce are România nevoie: de un impozit pe avere, sau de o lege a justificării tuturor averilor?

Motto: “Am o casa, ma uit la ea si ma rog sa nu vina ziua cand o sa fiu intrebat cum a fost construita”*

Cum stam din punctul de vedere al veniturilor la buget

Dezbaterile pe marginea bugetului ne-au demonstrat inca odata faptul ca Romania este o tara saraca, in care guvernul, oricare ar fi el, nu poate face altceva decat sa imparta saracia, putinele resurse bugetare fiind evident insuficiente pentru a satura multele guri care se hranesc de la bugetul de stat.

Cum putem creste salariile si pensiile, cum putem creste sumele alocate investitiilor si modernizarii Romaniei, cum ii putem ajunge din urma pe cei din vest, atat timp cat noi colectam la buget echivalentul a 32% din PIB, iar media europeana este de 40%? Cat reprezinta aceasta diferenta de 8%? Aproximativ 9-10 miliarde de euro anual, bani care ar trebui sa vina la buget, dar nu vin.

In acest moment, toata lumea pare a fi de acord ca este necesara o crestere a veniturilor bugetare, insa opiniile sunt divergente daca discutam despre modul in care aceste venituri pot creste: cei de dreapta sustin ca solutia este o scadere a fiscalitatii, cei de stanga propun ca solutie o impozitare aditionala a celor “bogati”.

Legea impozitarii averilor

Se discuta intens in ultimele zile despre proiectul de lege al domnului Surupaceanu, prin care acesta doreste sa genereze venituri la buget aplicand un impozit anual de 0.5% pe averile ce depasesc jumatate de milion de euro, insa din punctul meu de vedere, aceasta lege de tip Robin Hood este profund incorecta, aplicarea ei nefacand altceva decat sa determine o crestere a numarului celor care vor cauta tot felul de modalitati prin care sa isi ascunda averile de Fisc.

De ce este incorecta? Pentru ca cei care si-au dobandit averea legal, platind de-a lungul timpului impozite pe tot ce au agonisit, se vor pomeni cu o taxa in plus, iar cei care au ajuns la averi impresionante fara sa plateasca impozite, acum vor plati tot 0.5% sau vor continua sa nu plateasca deloc, iar despre provenienta averii nu ii va mai intreba nimeni (cine te mai intreaba cum ai facut cei 500k+ euro, in conditiile in care incepi sa platesti taxe pe ei?).

Tocmai de aceea, cred ca inainte de a discuta despre un astfel de impozit, trebuie sa ii aducem pe toti romanii la un numitor comun cand vine vorba despre avere. Iar asa ceva nu se poate face fara o Lege a justificarii tuturor averilor.

De ce o lege a justificarii tuturor averilor?

Economia neagra, nefiscalizata, reprezinta echivalentul a o treime din PIB, ceea ce inseamna ca anual, aproximativ 40-45 miliarde euro circula in economie fara sa fie impozitati in niciun fel, insa aduc venituri semnificative unora dintre romanii descurcareti.

Pe ce sunt cheltuiti acest bani? In primul rand pe imobile si masini, iar asta se vede atat in numarul masinilor scumpe care circula in marile orase, cat si in numarul persoanelor ce detin imobile pe care in multe cazuri, nu au cum sa le justifice.

Ce ar trebui sa presupuna o astfel de lege? Toti romanii care care detin impreuna cu familiile lor (pana la gradul doi-trei) active ce depasesc 250-500.000 de euro, sa fie invitati la Fisc pentru a si le justifica: ai avut toata viata un salariu de cateva sute de euro, dar ai bunuri in valoare de sute de mii? Intrebare de bun simt: cum ai reusit?

Daca iti justifici agoniseala prin veniturile pe care le-ai realizat si declarat la Fisc, sa fii sanatos, daca nu, platesti un impozit de 90% pe tot ce nu poti justifica.

Eventual, inainte de a implementa o asemenea lege, se poate oferi un termen de gratie de 3-6 luni celor care au acumulat ilegal o avere semnificativa, timp in care o pot declara si beneficia de un sistem de impozitare mai “prietenos”.

Concluzii

Nu putem discuta despre servicii publice decente, atat timp cat numarul celor care platesc taxe este disporportionat in comparatie cu numarul celor care beneficiaza de pe urma acestor taxe, iar pentru a echilibra situatia, este necesara o curatenie masiva in economie.

Ce inteleg prin curatenie? Verificarea tuturor averilor de peste o anumita valoare si penalizarea celor care nu le pot justifica, eliminarea situatiilor in care unii “mai prosti” platesc taxe, iar altii, “mai destepti” nu le platesc, si aducerea la suprafata a macar jumatate din economia subterana, cu orice riscuri (unele firme se vor inchide, pentru ca nu pot supravietui lucrand legal).

Dupa ce economia va fi curatata, putem sa dezbatem oportunitatea unor legi de genul celei propuse de dl Surupaceanu. Altfel, nu vom face decat sa cerem si mai multi bani de la cei care oricum platesc prea multe taxe si impozite.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP