Cristian Orgonaş: De ce creşte leul? - Bloguri economice

joi, 7 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: De ce creşte leul?

Ieri, BNR a stabilit un curs de 4.1620 lei/euro, cel mai mic din ultimele 9 luni si asta in conditiile in care multi se asteptau ca dupa alegeri, leul sa o ia la vale. De ce creste moneda nationala in loc sa scada? Sa analizam atat contextul extern cat si cel intern din ultima perioada.

Contextul extern

In ultimele zile, sentimentul investitorilor straini asupra zonei din care face parte si Romana s-a imbunatatit, iar asta s-a vazut in scaderea cotatiilor instrumentelor CDS (polite de acoperire a riscului de default) – marti, costul aferent Romaniei a scazut de la 280 la 250 de puncte, situatia fiind similara si in cazul altor tari din zona, datele in graficul de mai jos, click pentru detalii.

De remarcat ca Romania continua sa fie privita ca o tara cu risc ridicat, costul CDS pentru Ungaria fiind de 224, cel pentru Polonia 118, Cehia 86, Bulgaria 212, iar cel pentru Croatia de 215. Pe de alta parte, costul pentru Ucraina este de 1,144 de puncte*.

Mai departe, in zilele de dupa Craciun, monedele din regiune s-au apreciat in comparatie cu euro – zlotul cu 1.6%, forintul cu 1.4%, coroana ceha cu 0.45% - insa leul s-a depreciat cu 0.6%, astfel ca in ultimele doua zile, moneda nationala nu a facut decat sa recupereze decalajul, detalii in graficul din dreapta. Sa nu uitam si faptul ca in 2009, leul s-a depreciat mai mult decat alte monede, am dezvoltat aici subiectul.

Context intern

Situatia politica s-a mai linistit iar discutiile pe marginea bugetului se afla “in grafic”, astfel ca probabil vom primi in februarie transele 3 si 4 de la FMI si un miliard de euro de la UE – in total 3.3 mld euro, dintre care 2.2 mld vor ajunge la Ministerul de Finante, iar restul la BNR pentru consolidarea rezervei valutare.

Daca Parlamentul va reusi sa adopte un buget credibil iar Guvernul nu va ceda presiunilor sindicale, leul are perspective bune in perioada urmatoare, insa BNR nu va lasa moneda nationala sa se aprecieze pentru ca astfel vor fi afectate exporturile – motorul cresterii economice din 2010.

Tot legat de evolutia cursului valutar din ultimele zile, se mai vorbeste despre o majorare importanta de capital pe care una dintre banci o va efectua in perioada urmatoare, situatie ce a determinat banca respectiva sa vanda euro contra lei, iar un dealer a declarat ieri Mediafax ca “avansul monedei nationale se datoreaza cumpararilor de lei realizate de straini, volumele tranzactionate fiind mari”, aceasta stare de fapt fiind o consecinta directa a imbunatatirii perceptiei strainilor asupra Romaniei despre care vorbeam mai sus.

Leul trece printr-o perioada ceva mai fasta, insa daca autoritatile nu vor reduce cheltuielile publice si nu vor restructura Administratia, vor reincepe discutiile despre “euro la 4.7 lei”.

*Pentru cei mai putin familiarizati - Credit Default Swap reprezinta o prima de asigurare impotriva riscului de neplata, iar valoarea acestei prime se stabileste in primul rand in functie de perceptia investitorilor asupra riscului pe care il presupune acordara unui imprumut unei tari sau unei companii care activeaza in tara respectiva. Daca o banca din Romania se imprumuta din exterior, la costul creditului se adauga si aceasta prima de risc, astfel ca multe banci calculeaza dobanzile la creditele pe care le acorda in Romania inclusiv pe baza costului CDS. In cazul de fata, un cost de 250 de puncte inseamna ca se platesc 250.000 de euro pentru a asigura un credit de 10 milioane de euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP