Cristian Orgonaş: Decembrie – prima scădere din ultimele şase luni a restanţelor la credite - Bloguri economice

vineri, 29 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Decembrie – prima scădere din ultimele şase luni a restanţelor la credite

Conform datelor care au venit astazi de la BNR, soldul total al restantelor la credite a scazut de la 8 miliarde lei in noiembrie la 7.8 miliarde la sfarsitul lunii decembrie, pe fondul cresterii restantelor la creditele in lei de la 4.2 la 4.34 mld lei, si scaderii restantelor la creditele in valuta de la 3.8 la 3.47 mld lei.

In acest moment, ponderea restantelor in total sold credite este de 3.89%, restantele la creditele in lei avand o pondere de 5.44% in soldul total al creditelor in lei, iar restantele la creditele in valuta au o pondere de 2.86% in soldul total al creditelor acordate in valuta.

Avand in vedere faptul ca in ultimele doua luni au existat variatii extrem de mari in ceea ce priveste soldul restantelor la creditele in valuta, am analizat situatia fiecarui judet in parte, si am descoperit ca cea mai mare parte a acestei variatii se datoreaza judetului Bihor.

Astfel, in noiembrie, in Bihor restantele la creditele in valuta au sarit cu 437 milioane lei, iar in decembrie au scazut cu 441 milioane lei, ceea ce inseamna ca probabil o companie mare a avut probleme in noiembrie, dar banca a reusit cumva sa rezolve situatia in decembrie.

In luna decembrie, in 11 judete restantele au scazut, iar in 30 au crescut. Cele mai mici restante se inregistreaza in Gorj (2.4% din total credite), Constanta (2.8%) si Cluj (2.9%), iar cele mai mari sunt in Ialomita (8.4%), Bistrita-Nasaud (7.5%) si Suceava (6.4%). In Bucuresti, procentul este de 3.4%, iar in Timis 3.7%.

Evolutia lunara a soldului restantelor poate fi observata in graficul alaturat, click pentru marire.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP