Cristian Orgonaş: Evoluţia anualizată a PIB-ului: SUA versus România - Bloguri economice

duminică, 31 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Evoluţia anualizată a PIB-ului: SUA versus România

Vineri, Biroul de Analiza Economica al SUA a dat publicitatii primele estimari privitoare la evolutia PIB-ului in ultimul trimestru al anului trecut, cifra anuntata fiind de +5.7%. Trebuie spus ca americanii sunt mai “altfel” cand vine vorba despre raportarea acestui indicator, astfel ca in loc sa raporteze evolutia fata de aceeasi perioada a anului anterior – T4.09 vs T4.08 – sau evolutia fata de perioada anterioara – T4.09 vs T3.09 -, acestia anualizeaza diferenta dintre trimestrul pentru care se face raportarea si trimestrul anterior acestuia.

Ce intelegem de fapt printr-o crestere economica anualizata de 5.7%, asa cum a fost raportata de americani? Intelegem ca in trimestrul patru al anului trecut, economia a crescut cu 1.4% fata de trimestrul trei, iar aceasta diferenta de 1.4% inmultita cu 4 trimestre, dau cifra de 5.7%.

De curiozitate, am aplicat aceeasi metoda de calcul si pentru a analiza evolutia PIB-ului Romaniei in ultimii 3 ani, iar datele sunt de-a dreptul socante: in primul trimestru al anului 2009, PIB-ul a scazut cu 4.6% fata de trimestrul patru al anului 2008 (serie ajustata), ceea ce anualizat inseamna -18.4%(!!!). In aceeasi perioada, PIB-ul SUA scadea cu 6.4%.

Ma intreb ce impact psihologic ar fi avut o raportare conform standardelor americane si ce reportaje senzationale am fi vazut la TV si in presa scrisa. Sa nu mai vorbesc de campania electorala…

Pe de alta parte, in primul trimestru din 2008, PIB-ul Romaniei a crescut cu un procent anualizat de 14%, datele mai jos, click pe grafic pentru marire. Sursa Eurostat.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP