Cristian Orgonaş: În ce an rata şomajului va ajunge din nou la valorile din 2008? - Bloguri economice

marți, 12 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: În ce an rata şomajului va ajunge din nou la valorile din 2008?

In acest moment, somajul reprezinta una dintre principalele probleme cu care se confrunta economia romaneasca, iar pentru a ne face o idee legata de perioada de timp necesara revenirii ratei somajului in jurul valorilor din vara anului 2008, sa vedem ce s-a intamplat in trecut.

Analizand ultimii 20 de ani, am identificat trei cicluri complete de crestere si descrestere a ratei somajului, al patrulea fiind in plina desfasurare:

1. intre august 1992 si noiembrie 1996, rata somajului a crescut de la 5.9% la 11.5% dupa care a scazut inapoi la 6.1%, ciclul total de crestere/descrestere intinzandu-se pe o perioada de 51 de luni.

Maximul de 11.5% a fost atins dupa o perioada de 19 luni de crestere, iar descresterea a durat 32 de luni, insa pe ultima parte, revenirea a fost semnificativa: in ultimele 9 luni ale perioadei, rata somajului a scazut de la 9.8% la 6.1%.

2. noiembrie 1996 – octombrie 2001: rata somajului s-a majorat de la 6.1% la 12.5% (39 de luni de crestere discontinua) revenind la 7.7% dupa 19 de luni de scadere, valoarea de 6.1% nefiind insa atinsa.

3. octombrie 2001 – mai 2003: in doar 19 luni, rata somajului a urcat de la 7.7% la 13.5% revenind apoi la 7.6%, aceasta evolutie spectaculoasa putand avea si alte explicatii pe care nu am reusit sa le identific (de ex, intrarea in randul somerilor a unor categorii de persoane care nu au fost prinse in statistici pana la momentul respectiv, urmata de iesirea acestora din statistici dupa o anumita perioada).

4. iulie 2008 – prezent: rata somajului este acum de 7.8%, cu 4.1 puncte procentuale este nivelul din iulie 2008, cresterea avand loc pe parcursul a 17 luni, datele in graficul de mai jos, click pentru marire. Sursa: ANOFM


Concluzii:

- cele doua mari cicluri de crestere/descrestere a ratei somajului au durat in medie 55 de luni (4 ani si jumatate);

- cresterea medie a ratei somajului a fost de 6% comparativ cu valoarea de plecare, economia absorbind noii someri in urmatorii doi ani si jumatate de la atingerea maximului;

- cel putin pana in acest moment, actualul ciclu are un ritm de crestere mai putin intens decat cel aferent perioadei 92-96, iar daca luam in considerare mediile mentionate mai sus, rata somajului ar trebui sa atinga un varf in jurul valorii de 9.5-10% (6% + 3.7% cat a fost valoarea de plecare in iulie 2008). Valoarea maxima se va atinge in a doua jumatate a anului curent.

- dupa atingerea valorii maxime, va fi nevoie de aproximativ doi ani si jumatate pentru ca rata somajului sa scada pana in jurul valorii de plecare, insa in cazul nostru ma indoiesc ca va ajunge din nou sub 4%, valoarea mai corecta fiind probabil de 5%. Cu alte cuvinte, in 2013, vom avea din nou o rata a somajului “decenta”.

Aceste calcule sunt pur teoretice pentru ca tin cont doar de evolutia din trecut, insa ne putem face o idee despre cat de repede poate economia romaneasca sa absoarba somerii generati de o criza economica.

Graficul pentru SUA este aici (al doilea grafic din articol).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP