Cristian Orgonaş: În industrie, perioada de creştere a şomajului se apropie de sfârşit - Bloguri economice

marți, 19 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: În industrie, perioada de creştere a şomajului se apropie de sfârşit

Unul dintre primele sectoare economice care a intrat in criza a fost Industria, aceasta incepand declinul inca din octombrie 2008, luna in care indicele productiei industriale a scazut cu 3% fata de octombrie 2007, iar numarul salariatilor s-a redus cu 13.000 fata de septembrie 2008.

Insa, tot industria este primul sector care da semne de revenire, astfel ca in noiembrie 2009, indicele productiei industriale si productivitatea muncii au crescut cu 3% respectiv 28.8% fata de noiembrie 2008.

Cate locuri de munca s-au pierdut in industrie in aceste 14 luni de criza? Aproximativ 257.000, respectiv 16.6% din total, acest sector fiind de departe principalul generator de someri anul trecut.

Exista insa si o veste buna, si anume faptul perioada de scadere a numarului salariatilor din industrie pare ca se apropie de sfarsit, iar pentru a intelege de ce sustin acest lucru, sa privim graficul alaturat, click pentru detalii (cifrele privitoare la productivitatea muncii si productia industriala sunt in comparatie cu luna corespunzatoare a anului anterior, iar numarul salariatilor este comparat cu septembrie 2008).

Astfel, trendul de crestere al productiei industriale si al productivitatii muncii arata clar ca este doar o chestiune de luni pana cand companiile vor stopa concedierile sau chiar vor angaja personal, cresterea productivitatii muncii neputand suplini la infinit lipsa personalului.

Atentie insa, discutam doar despre sectorul industrial, acesta generand 29.8% din totalul salariatilor din economie. In domeniile care au reactionat mai tarziu la criza, cum ar fi constructiile si comertul, numarul celor care isi vor pierde locurile de munca va continua sa fie semnificativ multe luni de acum incolo, click pe graficul alaturat pentru detalii privitoare la numarul salariatilor care si-au pierdut locurile de munca in fiecare sector important al economiei. Sursa: INS

Ce observam:

- in industrie, in luna noiembrie s-au pierdut 11.300 de locuri de munca, cea mai mica cifra de la inceputul crizei, in timp ce comertul a pierdut 6.400 de salariati (-43.400 in primele 11 luni din 2009, respectiv 5.6% din total), iar in sectorul constructiilor s-au pierdut 9.800 de locuri de munca (-64.300, respectiv 15.8% din total). In aceste trei domenii sunt angajati 54% din totalul salariatilor din Romania.

- pe de alta parte, sectorul public - respectiv Armata, Administratia, Educatia si Sanatatea – a pierdut 1.600 de locuri de munca in noiembrie si 6.600 in primele 11 luni din 2009, ceea ce inseamna 0.7% din total. Sectorul public gereneaza 22.5% din totalul salariatilor.

Sunt tare curios sa vad cum va evolua in 2010 numarul salariatilor din sectorul public, in conditiile in care intentia guvernului este aceea de a concedia 100.000 de bugetari.

Evolutia lunara a indicelui productivitatii muncii si a salariului mediu brut in industrie poate fi vizualizata aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP