Cristian Orgonaş: Investiţiile străine scad accelerat, dar românii din străinatate continuă să transfere bani în România - Bloguri economice

vineri, 15 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Investiţiile străine scad accelerat, dar românii din străinatate continuă să transfere bani în România

Conform datelor BNR prezentate astazi, in primele 11 luni ale anului trecut, investitiile straine au totalizat 3,826 milioane euro, in scadere cu 55.7% comparativ cu suma de 8,642 milioane euro investita in perioada ianuarie-noiembrie 2008.

In acelasi timp, deficitul de cont curent a totalizat 4,681 milioane euro, fiind acoperit in proportie de 81.7% de investitii straine. De notat ca in 2008, investitiile straine acopereau deficitul de cont curent doar in proportie de 54%.


Transferurile de bani din strainatate in Romania - sume care in proportie coversitoare reprezinta banii trimisi de romanii de dincolo - au totalizat 5,831 milioane euro, in scadere cu 27% comparativ cu cele 8 miliarde de euro transferate in primele 11 luni din 2008.

Daca in cazul investitiilor straine, scaderea de 50-60% a fost asteptata, evolutia transferurilor este oarecum surprinzatoare, si arata faptul ca muncitorii romani din vest nu au fost chiar atat de afectati de criza existenta pe piata muncii din UE (Italia si Spania in principal).

Anul 2010 va fi insa unul dificil, in multe tari europene somajul va continua sa creasca, aceasta situatie fiind posibil sa determine o scadere a remiterilor si in acest an.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP