Cristian Orgonaş: Pilonul II de pensii - Bloguri economice

miercuri, 20 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Pilonul II de pensii

Dupa ani de zile de discutii si tergiversari, in primavara anului 2008 s-a lansat Pilonul II de pensii, acesta fiind privit drept singura solutie prin care se poate evita colapsul actualului sistem public de pensii in anii urmatori. Acum, la mai bine de un an si jumatate de la lansare, a venit momentul sa tragem linie si sa vedem unde suntem

O comparatie cu alte tari

Deloc surprinzator, Romania se afla pe ultimul loc in randul tarilor din Europa de Est in ceea ce priveste activele fondurilor private de pensii, astfel ca nu ne putem compara nici macar cu Croatia, tara in fondurile private de pensii detin active de 3.6 miliarde euro, in timp ce in Romania, activele totale au ajuns la 610 milioane de euro, din care 568 milioane aferente pilonului II, si 48 milioane pilonului III (pensiile facultative).

In 2010, pe fondul majorarii contributiei de la 2% la 2.5% din venit, pilonul II poate ajunge la active de 1 miliard de euro, adica mai putin de 1% din PIB, in timp ce in Bulgaria spre exemplu, in 2008 ponderea activelor in PIB a fost de 3.8%, in Polonia de 11% iar in Ungaria de 10%, datele mai jos, click pe grafic pentru marire (Pentru RO, ponderea in PIB este aferenta anului 2009). Sursa: Eurostat, primm.ro


In SUA si UK, fondurile de pensii detin active ce totalizeaza peste 70% din PIB.

Cum a evoluat numarul participantilor

Intre mai 2008 si decembrie 2009, numarul participantilor la pilonul II de pensii a crescut de la 4.15 milioane la 4.9 milioane, asta in conditiile in care numarul total al salariatilor din Romania este de 4.4 milioane si in plus, cei trecuti de 35 de ani nu erau obligati sa adere. De mentionat ca estimarile initiale erau de 2.5-3 milioane de participanti.

Pe de alta parte insa, criza economica a facut ca numarul participantilor pentru care contributiile nu sunt virate lunar, sa creasca de la 23% din total (961.4 mii) in mai 2008, la 30.7% (1,492 mii) in octombrie 2009, detalii in graficul de mai jos. Sursa: APAPR

In ce investesc banii administratorii de fonduri si care au fost randamentele anuale obtinute

Daca discutam despre randamente, trebuie spus ca s-au dus si inca se mai duc lupte grele intre sindicate, care cer ca randamentul minim sa fie egal cu inflatia, si cei care sustin ca o asemenea masura ar determina un efect de turma in randul administratorilor, in sensul ca toti vor alege aceeasi structura a portofoliului investitional, fiind eliminata astfel competitia.

Cel putin pana in acest moment, randamentele au fost insa rezonabile, astfel ca in 2009, randamentul mediu ponderat pe pilonul II a fost de 17.7%, iar fondurile de pensii facultative au obtinut un randament de 15.8%. In 2008, randamentele anuale au fost de 11.5% respectiv 2.7%, iar pentru a vedea o comparatie intre performantele inregistrate in 2008 de fondurile de pensii din alte tari, click aici.

Unde isi investesc fondurile banii? In noiembrie 2009, structura plasamentelor a fost urmatoarea: 61.8% in titluri de stat, 15.5% in obligatiuni corporative, 8.9% in actiuni listate, 7.2% in conturi bancare, 4.3% in obligatiuni externe, 1.5% in obligatiuni municipale si 0.9% in fonduri mutuale.

In anii urmatori, fondurile de pensii vor avea la dispozitie sume uriase de bani pe care trebuie sa ii investeasca undeva, ramane de vazut ce oportunitati de investitii vor gasi administratorii acestor fonduri in economia romaneasca.

Cote de piata

Doua fonduri de pensii detin 58.7% din piata, ceea ce ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, ceilalti 10 administratori impartindu-si restul de 41.7% (in Polonia, primii doi jucatori au 49.5% din piata).


Concluzie

Cel putin pana in acest moment, Pilonul II de pensii a fost un succes atat din punctul de vedere al numarului participantilor, cat si din punctul de vedere al randamentelor pe care administratorii le-au generat, insa cred ca putem face o analiza cu adevarat pertinenta abia dupa cel putin 5 ani de functionare, avand in vedere ca discutam despre investitii pe termen lung si foarte lung.

Avem nevoie de fonduri de pensii administrate privat? Da, in conditiile in care:
In primele 11 luni din 2009, bugetul public de pensii a inregistrat un deficit de 1,53 de miliarde de euro. La nivelul intregului an, vorbim probabil de 1,6-1,7 miliarde de euro. Deficitul reprezinta 21% din veniturile bugetului de pensii. Cu alte cuvinte, pensiile sunt cu 21% mai mari decat poate duce in realitate bugetul, din contributiile colectate. In 2009, din toti banii cheltuiti de bugetul general consolidat (total) al tarii, 26% au mers pe plata pensiilor din sistemul public. Pentru 2010, proiectul de buget de pensii prevede un deficit de 1,7-1,8 miliarde de euro. Sursa: danadobre.wordpress.com

Pe de alta parte, din cauza deficitului inregistrat la bugetul public de pensii, guvernul a intarziat programul de crestere anuala a contributiilor, astfel ca in 2009, in loc ca procentul sa fie de 2.5%, a fost doar de 2%, iar in 2010, in loc de 3% va fi doar de 2.5%, efectul fiind o pensie mai mica pentru actualii participanti la sistem.

Una peste alta, Pilonul II a pornit cu dreptul. Sa vedem cum va continua.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP