Cristian Orgonaş: Vremurile în care salariile creşteau necontrolat au început să apună - Bloguri economice

luni, 11 ianuarie 2010

Cristian Orgonaş: Vremurile în care salariile creşteau necontrolat au început să apună

In luna noiembrie a anului trecut, castigul mediu brut pe economie a fost de 1,866 lei, cu 0.8% mai mic decat in octombrie dar cu 0.4% mai mare decat in noiembrie 2008, ceea ce inseamna ca in ultimul an, romanii au pierdut din puterea de cumparare pentru ca inflatia a fost superioara cresterii salariilor, indicele castigului real fiind de 95.9%.

Daca vom calcula evolutia in euro, in noiembrie 2009 castigul mediu a fost cu 11% mai mic decat noiembrie 2008 (435 euro vs 488 euro), aceasta fiind a opta luna de scadere consecutiva.

In vremurile de aur ale pietei muncii, veniturile cresteau cu peste 20-25% anual insa acum, datorita crizei, nu este exclus ca ratele de crestere sa devina negative.

Pe de alta parte, productivitatea muncii creste sustinut, evolutie care cumulata cu incetinirea ritmului de crestere al salariilor, face companiile romanesti mai competitive si le ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada dificila.

Click pe graficul de mai jos pentru a observa rata anuala de crestere a productivitatii si a venitului mediu brut in lei si euro.


Stiu ca pentru angajat, aceasta evolutie a veniturilor este greu de acceptat, insa daca ritmul de crestere al salariilor s-ar fi pastrat la nivelul din 2007-2008, acum nu am fi vorbit despre o rata a somajului de 7.8%, ci mult mai mare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP