Dan Popa: 6 islandezi din 10 nu vor să dea bani deponenţilor străini ai Icesave. Peştele mă-sii... - Bloguri economice

duminică, 10 ianuarie 2010

Dan Popa: 6 islandezi din 10 nu vor să dea bani deponenţilor străini ai Icesave. Peştele mă-sii...

Stiti povestea: banca Icesave a dat faliment. La banca respectiva erau o groaza de olandezi si englezi care isi tineau banii (mai bine remunerati decat in tarile lor) si care normal, si`i vreau inapoi.
Suma e de vreo 3,8 miliarde de euro (dintr`un PIB de 9 miliarde euro), bani care ar urma ca Statul islandez sa`i plateasca din buget. Dar Islanda nu e un stat bogat, iar ca sa dea banii aia, ar trebui sa creasca taxele.

O parte dintre islandezi, auzind asta, s`au imbatat crunt si si`au jurat in barba lor de vikingi sa nu permita asa ceva. Partea proasta e ca Islanda vrea in UE si si`a luat un angajament sa se comporte european. Adica , daca a gresit, sa plateasca. Presedintele Grimsson nu a promulgat legea privind despagubirile deponentilor straini ai Icesave, organizand un referendum cel tarziu in martie. Un sondaj de opinie din ala pe bune, nu ca pe la noi, a aratat ca daca maine s`ar face referendumul, 63% dintre islandezi ar vota impotriva legii. Restul nu au fost gasiti acasa, fiind probabil in cautarea englezilor sa le spuna cateva de la obraz.
Islanda e o tara cu vreo 320 mii locuitori. Tot PIB`ul ei e de putin peste 9 miliarde de euro. Banii pe care i`ar avea de dat englezilor si olandezilor reprezinta in linii mari, exact valoarea exporturilor de peşte pe timp de un an. Pai cum dreaq sa prinzi un an peste, sa`l cureti de solzi, sa`l asezi frumos in conserva, s`o exporti si dupa aia sa vina Statul sa iti ia banul ca sa`l dea englezului sau olandezului? Pai pentru asta au murit romanii la Revolutie?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP