Dan Popa: Arieratul dulce mult aduce. In terra nostrae multe arierate sunt. Arieratum non capit muscam. `n so on… - Bloguri economice

luni, 25 ianuarie 2010

Dan Popa: Arieratul dulce mult aduce. In terra nostrae multe arierate sunt. Arieratum non capit muscam. `n so on…

Motto: „Foaie verde pe la spate/ Da`ti`as cinci arierate/Ca sa faci atac de cordu`/ Si sa deraiezi Acordu`” (versuri populare)

Cand e vorba de indivizi, a fi arierat inseamna a fi inapoiat mintal. Cand e vorba de firme, se cheama ca esti istet. Ca „te descurci” cu plata datoriilor, fie ca esti firma de stat, fie privata, fie chiar Statul insusi.

Daca vine vorba despre acordul cu FMI, arieratele care ingrijoreaza sunt banii pe care ii are de dat Statul, firmelor. Ai reparat o bisericutza si ai de incasat niste bani de la Ministerul Cultelor? Mai stai, ca bunul Dumnezeu va vedea fapta ta buna.

Ai reparat toaleta unei scoli si nu ai fost platit? Ce mare scofala? Ai frate rabdare, ca nu dau turcii!

Sper sa nu jignesc pe nimeni din Guvern, amintind ca arieratele reprezinta un efect al ne-restructurarii economiei. Ca arieratele sunt o forma indirecta de finantare pe care unele firme o prefera creditului, fiind muuuult mai ieftina. Istoria ne spune ca larga răspândire a arieratelor în România reflectă viteza de melc cu care se realizează restructurarea. Firmele de stat, după ce au pierdut accesul la creditare directă şi la subvenţiile bugetare în 1990, au început să recurgă la compensări de plăţi şi la arierate pentru a se putea menţine pe linia de plutire.
Lipsa de transparenţă asociată Ministerului de Finante a împiedicat reformele structurale şi a contribuit la creşterea economiei informale, slăbirea guvernului şi creşterea evaziunii fiscale. Asta daca e sa fim corecti.

Daca ne luam medicamentele de memorie, ne amintim ca atunci cand FMI a incheiat un acord cu Romania (2001-2003) , a cerut autorităţilor de la Bucureşti eforturi de reducere a arieratelor şi luarea de măsuri pentru a promova restructurarea industrială şi introducerea de constrângeri bugetare tari.
Autoritatile noastre ajunsesera la un moment dat la situatia in care nivelul total al arieratelorajungea la 40% din PIB, în pofida unor succese în limitarea arieratelor întreprinderilor cu capital majoritar de stat.

Ministerul Finanţelor Publice defineşte arieratele ca plăţi întârziate cu mai mult de 30 zile faţă de termenele contractuale sau legale ce generează obligaţii de plată.

Arieratele reprezintă în România o frumoasa sursă de finanţare pentru întreprinderi, firmele de stat fiind cele mai păguboase, cu arierate de peste 15 ori mai mari decat cele din sectorul privat.

Experienţa altor ţări arată că încercările de a impune constrângeri bugetare tari au avut o importanţă crucială în finalizarea tranziţiei la economia de piaţă. Măsurile decisive includ: întărirea implementării drepturilor contractuale, colaterale, întărirea legislaţiei privind bancruta frauduloasă, asigurarea unui mediu concurenţial real, realizarea unei privatizări consistente, asocierea unui risc real privind falimentul întreprinderilor nerestructurate şi sprijinirea creditorilor în tentativa lor de recuperare a datoriilor prin măsuri legale eficiente şi consecvente.

Recomandari

Ministerul Finanţelor Publice trebuie să devină mult mai agresiv împotriva non-plătitorilor şi să iniţieze procedura privind falimentul acestora. Bittman, fa`te ca lucrezi! Gheorghe, aduna`te si fa ceva!
Managementul informaţiei este încă foarte slab, iar autorităţile fiscale au mari probleme în a gestiona efectiv procesul colectării şi reducerii arieratelor.
Guvernele trecute combateau arieratele publicand pe internet lista primilor debitori către bugetul de stat şi către bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Mare scofala…va inchipuiti ca ii si dureau undeva pe datornici ca figurau pe un site oarecare pe care nu intra mai nimeni.

Ce se poate face?

Media vechimii arieratelor poate fi redusa în fiecare an, cu o anumită mărime. Costul anual de administrare a colectării arieratelor trebuie determinat procentual din arieratele deja colectate. Sistemul informatic al autorităţilor fiscale trebuie să trimită automat note conţinănd intervale cât mai scurte de timp în care să se regleze plăţile restante.
Monitorizarea continuă a arieratelor şi a modificărilor acestora ar putea conduce la o transparenţă superioara, care sa determine reducerea diverselor forme ale arieratelor.
Managementul cheltuielilor sectorului public poate fi imbunătăţit prin introducerea pe termen mediu a bugetelor program, prin dezvoltarea unui plan pentru cheltuielile publice din sectoare vitale şi întărirea practicilor privind achiziţiilor publice.

Pentru prevenirea acumulării de noi arierate, trebuie desemnate persoane autorizate care sa acţioneze în timp real pentru recuperarea arieratelor nou apărute. Este necesară o evidenţă exactă a arieratelor, pe tipuri de impozite şi taxe, în funcţie de durată, pe ramuri ale economiei naţionale.

Guvernele de dinainte au scris negru pe alb prin Programele de convergenta ca vor reduce arieratele prin aplicarea următoarelor măsuri :
• Monitorizarea lunară a evolutiei arieratelor si a comportamentului agentilor economici din punct de vedere al solvabilitătii acestora;
• Aplicarea cu operativitate a măsurilor de executare silită, gradual, începând cu bunurile si valorile care nu afectează activitatea principală a contribuabilului;
• Implementarea rezultatelor proiectului de twining Facilitatea în Tranzitie RO/2007 – IB/FI/08, proiect prin care se va realiza un sistem informatic standardizat de gestiune si monitorizare a arieratelor

PS V`ati prins ca le`am scris celor de la Finante..Ma astept sa primesc (as usual) un mail in care mi se spune ca au serverul plin…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP