Dan Popa: Băncile din China, somate să înceteze cu creditarea. Uşor pe dos decât la noi - Bloguri economice

miercuri, 13 ianuarie 2010

Dan Popa: Băncile din China, somate să înceteze cu creditarea. Uşor pe dos decât la noi

Motto: 下载您喜欢的皮肤,千千皮肤的扩展名一般有三种:文件名 (versuri populare chineze)

Credit in plina expansiune, pericolul unor bule financiare si inflatiei, o supraincalzire a economiei- toate acestea au impins Banca centrala a Chinei sa dea cu banul, intrebandu`se daca sa urce dobanda cheie sau sa procedeze ca`n “Avatar”.

Zic de “Avatar”, pentru ca am auzit ca ar exista banci centrale care se conecteaza la o viata paralela in care discuta cu bastinasii, fac moral suasion, regleaza dezechilibrele, da` cand revin “acasa”, se pun pe plans.

In ciuda crizei economice care nu avea cum sa ocoleasca China, autoritatile locale au mentinut – e drept ca la un pret destul de mare, 400 miliarde de euro, cat a costat planul de relansare- o crestere economica de 8 %, nivelul minim acceptat pentru a infiinta suficiente locuri de munca, la viteza cu care se inmultesc chinezii.

Oameni cu ecusoane guvernamentale pe piept spun ca anul trecut, atunci cand economia globala cadea cu 1,4 %, China crestea cu 9,5 %.
Mai mult, in 2009, China a devenit cel mai mare exportator mondial, detronand ocupantul traditional al podiumului – pe nemtii germani din Germania. Cercetatorii chinezi din cadrul Academiei de stiinte sociale estimeaza ca in 2010 cresterea economiei chineze ar putea atinge 16%, ceea ce ii dorim si noi Romaniei.
Aceasta super-potenta isi are insa si reversul ei: supraincalzirea economiei. Autoritatile Chinei tre` sa gaseasca modul in care se poate mentine o asemenea crestere intr`un context inflationist. Lucru dificil, daca ne uitam ce se intampla in economia lor.
Creditele date de bancile chineze au explodat pur si simplu in prima jumatate a anului trecut, atingand 7.400 miliarde de yuani (740 miliarde euro). Raportat la PIB, asta inseamna circa 30%, ceea ce te face sa iti pui cateva intrebari.
Prima e legata de riscul aparitiei unor bule speculative pe activele bursiere si imobiliare. Contributia creditului in formarea lichiditatii e foarte importanta in orice economie, iar atunci cand discutam de un spatiu economic mai putin dezvoltat, aceste lichiditati se orienteaza in cateva „goluri” evidente: active bursiere si imobiliare. Astfel se formeaza o presiune pe pretul din aceste sectoare, presiune care poate duce la aparitia fenomenului numit „bula”, altul decat personajul bancurilor romanesti.
O alta intrebare care ii roade pe oficialii Chinei este cea legata de inflatie. Dupa 9 luni in care indicele preturilor se balacea in teritoriu negativ, aceasta a urcat la plus 0,6% (anualizat) in noiembrie 2009. Daca el va continua sa creasca, evident ca va „apasa” pe cresterea economica, creând lacrimi si suspine in ochii oficialitatilor.
Guvernul chinez a cerut bancilor sa fie „rezonabil” atunci cand da credite. Degeaba. Numai in prima saptamana din 2010, cand inca noi ne dregeam cu potroace dupa Revelion, bancile chineze dadeau 61 de miliarde de euro prin credit, un nivel echivalent cu creditul cumulat din octombrie si noiembrie sau cam cat produce Romania intr`o jumatate de an. Ca urmare, Banca Centrala a Chinei a marit rezervele minime obligatorii pentru marile banci si dobanda pentru obligatiunile Trezoreriei cu maturitatea de un an. Intentia e mai mult decat clara- reducerea lichiditatii din piata, astfel ca bancile sa nu mai aiba robinetul larg deschis pentru imprumuturi. N`ar fi exclus sa vedem in curand cresterea dobanzii cheie, daca lucrurile continua sa inainteze in aceasta directie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP