Dan Popa: Băncile europene vor fi taxate sau nu, din 2011 sau niciodată - Bloguri economice

miercuri, 20 ianuarie 2010

Dan Popa: Băncile europene vor fi taxate sau nu, din 2011 sau niciodată

Ministrii de Finante ai statelor membre UE au anuntat marti ca “examineaza serios” instituirea unei taxe asupra bancilor europene, simetrica celei anuntate saptamana trecuta de administratia Obama. Ideea, avansata de Suedia, va fi discutata la reuniunea informala a ministrilor de Finante care a aea loc la Madrid, la jumatatea lunii aprilie si la care va merge cu Maseratti`ul sau si dom` Vladescu Intaiul.
Noua taxa ar putea fi aplicata nu doar asupra tranzactiilor financiare, ci si asupra rezultatelor financiare ale bancilor, potrivit planului ministrului suedez Anders Borg. Tehnic orbind, banii ar urma sa serveasca unui fond european de stabilitate care sa alimenteze atunci cand e necesar, eforturile de consolidare bugetara a diferitelor tari membre UE.

Treaba e ca initiativa are doua taisuri. Bancile, ca orice companie care se respecta, vor incerca sa contribuie cu cat mai putin, „umbland” la bilanturi, daca taxa va fi pe bilant sau dandu-si prime si bonusuri prin diverse operatiuni sofisticate, ca sa nu`i prinza Fiscul si sa le ia banii. In cel mai rau caz, costurile suplimentare vor fi trecute in costurile creditelor, asa incat consumatorul final a fi cel care a plati taxele europene.

In SUA, presedintele Obama a anuntat ca intentioneaza sa recupereze o parte din banii publici cheltuiti pentru sustinerea sectorului bancar, taxa care urmeaza sa fie instituita urmand sa aduca la bugetul SUA 117 miliarde de dolari.
Daca in SUA lucrurile au mers relativ usor, o asemenea initiativa in UE va fi foarte dificil de aplicat, in primul rand din cauza procedurii greoaie prin care se iau deciziile, ca sa nu mai vorbim de legislatiile nationale diferite in materie de fiscalitate.

Mai mult, comisarul european pe probleme de Fiscalitate, Laszlo Kovacs, a declarat usor amuzat ca nu ar paria sume foarte mari pe introducerea degraba a unei asemenea taxe in Europa.
Desigur, asta nu inseamna ca se a renunta la idee, dar un acord final a fi dificil de gasit. Suedia a si pus la punct un mecanism de prelevare fiscala asupra bilanturilor bancilor, mecanism care alimenteaza un fond destinat a face fata unei noi crize financiare.

Belgienii discuta in aceste zile aplicarea unui mecanism similar, incepand din 2010, mizand pe circa 700 de milioane de euro anual din partea sectorului bancar.
Discutiile avanseaza greu la nielul UE , oficialii europeni pledand pentru un model similar taxei Tobin. Anglia a anuntat in decembrie 2009 ca va taxa cu 50% bonusurile bancherilor, fiind urmata doar de Franta pana acum.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP