Dan Popa: Davos 2010: Căutăm soluţii pentru a evita ca recesiunea să degenereze în criză socială - Bloguri economice

duminică, 24 ianuarie 2010

Dan Popa: Davos 2010: Căutăm soluţii pentru a evita ca recesiunea să degenereze în criză socială

“Caut solutii pentru evitarea unei crize sociale”. Cam asa ar suna un anunt de mica publicitate dat de organizatorii celei de`a 40`a sesiuni a Forumul Economic Mondial de la Davos (Alpii Elvetieni), care incepe miercuri. Intalnirea se anunta extrem de interesanta, mai ales ca anul acesta vor participa multi bancheri, dupa ce in 2009 nu prea au fost invitati pe motiv ca au dat cu criza in lume. Probabil ca Franta si Elvetia isi vor intinde mainile una alteia in scandalul evazionistilor, in vreme ce alte tari vor boicota intalnirea.

Programul din 2010 va insista pe „regandirea, remodelarea si constructia lumii”, spune fondatorul Forumului, Klaus Schwab, care a mai adaugat ca cei prezenti vor analiza situatia economica actuala pentru a evita ca recesiunea sa degenereze in criza sociala in 2010.

Eu de pilda sunt interesant care vor fi reactiile la declaratiile publice ale lui Obama.

Am scris de multe ori pe vechiul blog ca bancile americane nu au invatat nimic din actuala criza. Salvate de la faliment pe banii Statelor, la doar cateva luni ele faceau profituri de zeci de miliarde, rambursand apoi urgent, banii imprumutati. „Băncile uriaşe aproape au pus la pământ economia, prin asumarea unor riscuri enorme, inconştiente, în urmărirea profitului”, s pus acum cateva zile seful SUA, care a propus o lege de limitare a anvergurii şi dimensiunii marilor instituţii financiare.
Schimbările vor interzice companiilor de holding bancar să deţină, să investească sau să sponsorizeze fonduri de risc sau fonduri de acţiuni private şi să se angajeze în tranzacţii comerciale asociate (Regula Volcker).
Sistemul financiar “încă funcţionează în cadrul aceloraşi reguli care au dus la cvasi-colapsul său” şi a promis: “Niciodată nu vor mai deveni contribuabilii americani ostatici ai unei bănci prea mari pentru a derapa.” Conform regulilor existente, a spus el, băncile “şi-au ascuns expunerea la datorii” prin manevre financiare complexe, au făcut “investiţii speculative” şi şi-au asumat “riscuri atât de vaste încât au periclitat întregul sistem”, a mai spus Obama.

World Economic Forum in date si cifre

2500 participanti sunt asteptati la a 40`a editie a World Economic Forum (WEF).

55% sunt oameni de afaceri, restul pana la 100 % sunt politicieni, reprezentanti ai ONG`urilor, ai lumii academice sau ai societatii civile.

15% sunt femei si 85%, barbati.

200 sesiuni de lucru, plus alte reuniuni diplomatice, comerciale samd au fost programate in acest an

90 State participante. 30 de sefi de state, 70 de premieri si ministri plus CEO ai marilor companii nationale.

36 «riscuri sistemice» au fost identificate de echipa WEF ca amenintari la adresa economiei mondiale. Global Risks Report (pe care il gasiti aici) e foarte asteptat in fiecare an

12 lideri religiosi participa la lucrari.

1170 franci elvetieni (+TVA), costa drumul cu limuzinele 4×4 de la Aeroportul din Zurich, la Davos.

42.500 franci (28.000 de euro) – cotizatia anuala la WEF a companiilor invitate.

250.000 – 500.000 franci (170.000 euro-340.000 eur) reprezinta suma anuala pe care partenerii strategici (ABB, Audi, UBS, Nike) o platesc pentru a avea acest privilegiu.

Bugetul anual al WEF: 130 mil franci (87 mil. eur)

300 – numarul angajatilor WEF din Geneva si restul lumii.

«Celalalt Davos» – orientat impotriva lucrarilor WEF va avea loc la Basel, in 29 si 30 ianuarie

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP