Dan Popa: De prin presa străină din dimineaţa asta - Bloguri economice

duminică, 3 ianuarie 2010

Dan Popa: De prin presa străină din dimineaţa asta

· Rezervele valutare ale Algeriei au atins 146 miliarde de dolari, echivalentul a 3 ani de importuri, a anuntat aseara ministrul de finante Karim Djoudi. Algeria mizeaza pe o crestere economica in 2009 de 3 %. Presa locala de azi scrie despre greva din sanatate, problemele din telecom, de 5 noi morti ca urmare a gripei porcine, dar si de o initiativa interesanta.: infiintarea Bursei electronice a Inventiilor. In Algeria, ca tot veni vorba, sunt 200 de companii care cu asta se ocupa: inventeaza diverse chestii. Exact ca tabloidele noastre.

· Presa belgiana „deschide” cu moartea unui spectator la Dakar 2010. Locul doi e tinut de articole legate de contributia din 2010 a tarii la bugetul european: peste 5 miliarde de euro. Si o informatie utila: primele 15 state membre ale UE asigura 92% din bugetul comunitar.
· Tot belgienii (circa 1600 dintre ei) au depus o plangere prin care isi cer inapoi banii investiti prin Lehman Bro. Suma solicitata: 1,4 miliarde de euro.
· Afganistan: Parlamentul a respins 17 din cei 24 de ministri prezentati de presedintele Hamid Karzai. Acolo e un fel de conflict cam cum a fost la noi cu cabinetele interimare Boc.Ca sa va faceti o idee, la ministerul Energiei fusese propus un fost general mujahedin, Mohammad Ismail Khan, a carei legatura cu Energia era ca dl. Kahn e prin natura sa foarte energic si impusca oameni cat ai bate din palme.
· In Franta, activitatile portuare se vor desfasura saptamana aceasta infinit mai lent din cauza unor greve, scrie presa franceza.
· Cresterea economica a Chinei in 2010- 9,5 %. Na, poftim de`o intrece!
· Americanii care si`au cumparat Toyota Prius au constatat in timpul mersului ca raman fara frane. Cei ramasi in viata au depus plangeri penale si vor bani multi de la contructorul japonez.
· Franta si`a numarat locuitorii. Sunt circa 65 de milioane, adica de 3 ori cat Romania. Intrucat raportul PIB`urilor este de 15:1 in favoarea Frantei, rugam Guvernul francez sa ne trimita sub forma de imprumut vreo 30 de milioane de francezi ca sa ne redresam. La randul nostru, le trimitem 15 mil de romani care sa mai franeze din cresterea economica si sa`i fereasca de supraincalzire, Doamne fereste…
· Elvetia retine cu cateva titluri din presa. O spargere marunta a unei benzinarii British Petroleum (chestii destul de rare acolo, spargerile ciobanesti). Spatii mai ample i se acorda unui vames care ar fi distrus din greseala singura sculptura realizata de pictorul Gustave Corbet, prin 1875. „Crima!” urla ziare serioase pe aceasta tema.
· Un titlu care mi`a placut „Mickey l`a inghitit pe Spider Man”. E din „Tribune” (Elvetia) si se refera la preluarea Marvel Entertainement.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP