Dan Popa: Francezii şi britanicii privesc cu neîncredere şi scepticism spre bancile lor - Bloguri economice

miercuri, 20 ianuarie 2010

Dan Popa: Francezii şi britanicii privesc cu neîncredere şi scepticism spre bancile lor

Un sondaj efectuat de Institutul Francez de Opinie Publica la comanda ziarului Le Monde asupra sectorului bancar francez si britanic arata cam ce cred cu adevarat locuitorii celor doua tari despre bancile lor. Foarte pe scurt, 83% dintre francezi si 81% dintre britanici aproba taxarea bonusurilor. Trei din patru francezi si 73% dintre englezi recunosc insa ca masura va fi „driblata” de bancheri, care or gasi resurse paralele pentru a`si acorda stimulente.

Aproape 7 francezi din 10 ca si 7 englezi din 10 spun ca guvernele au aut dreptate sa intervina pentru a sustinerea sectorului bancar prin nationalizarea unor banci, dar 80% dintre locuitorii ambelor tari sunt coninsi ca bancherii nu au inatat nimic din asta si ca vor continua sa riste ca si pana acum.
Neincrederea fata de sistemul bancar este generalizata atat de parte cat si de alta a canalului Manecii. Subiectii au declarat ca bancile nu acorda credite din ratiuni politice. Doar un francez din 3 spun ca bancile sunt solide, cifra care creste in Anglia la 4 englezi din 10.
Partea cea mai proasta e ca 83% dintre francezi cred ca o noua criza este foarte posibila in anii urmatori, lucru confirmat si de 71% dintre britanici.
Acuma, trebuie spus ca actuala criza a lovit cele doua state cu intensitati foarte diferite. In Franta, nu a fost cazul ca Statul sa nationalizeze banci. Banii pe care guernul francez i`a bagat in economie s-a dus in directia mentinerii ofertei de credite bancare, in vreme ce englezii au inregistrat falimente bancare si nationalizari sonore.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP