Dan Popa: Miliarde de euro pierduţi la buget. Câteva vorbe despre curba lui Laffer - Bloguri economice

luni, 11 ianuarie 2010

Dan Popa: Miliarde de euro pierduţi la buget. Câteva vorbe despre curba lui Laffer

O economie neagra estimata la peste 25 de miliarde de euro plus alte 20 de miliarde plasate de romani prin paradisurile fiscale. Patriciu spunea ca in Elvetia sunt vreo 10 miliarde “dositi” de romani. Altii vorbesc despre Luxemburg, Cipru si Cayman, unde ar mai fi alte 7-8 miliarde. Ma intreb daca aducerea la lumina a economiei negre -prin reducerea punctuala a fiscalitatii, ca sa ne intelegem- plus o amnistie fiscala nu ar aduce niste bani frumosi bugetului amarat pe care il are Romania.
Laurian Lungu, seful Macroanalitica spune ca sunt doua mari cai de atragere a banilor la buget: impozite “adecvate” si o amnistie fiscala insotita de politici economice credibile.”Cresterea accizelor la tigari este prea mare pentru cat poate suporta economia Romaniei si deja veniturile colectate la ora acutala din aceasta acciza sunt sub nivelul celor care s-ar putea colecta cu un nivel al accizei mai scazut. Pe langa nivelul impozitarii este necasara si o anumita stabilitate a sistemului fiscal, cel putin pe termen mediu”, spune Laurian Lungu.

Aministia fiscala, mai precizeaza el, poate fi intr-adevar o solutie daca politicile economice sunt percepute ca fiind credibile. “In Italia, de exemplu, aministia fiscala a adus peste 80 de miliarde de euro anul trecut. Din punct de vedere strict al randamentului economic motivatia aducerii capitalului in tara ar trebui sa existe, cel putin pe termen mediu”, conchide seful Macroanalitica.
Economistii cunosc teoria curbei lui Laffer, desenata de cunoscutul economist pe un servetel in timp ce lua masa. Esenta teoriei lui spune ca, cu cât presiunea fiscală creşte, cu atât veniturile fiscale scad, deoarece o presiune fiscală ridicată va conduce la evaziune fiscală şi, deci, la reducerea încasărilor la buget.
Mai mult, creşterea presiunii fiscale poate conduce şi la renunţarea la afaceri, la renunţarea la unele locuri de muncă (dacă, de exemplu, creşte presiunea parafiscală), adică, într-un cuvânt, poate conduce la reducerea bazei de impozitare, ceea ce conduce la reducerea veniturilor fiscale chiar în absenţa evaziunii fiscale.
Arthur Laffer a absolvit Universitatea Yale in 1963, a obtinut un MBA in 1965 si doctoratul in 1971 la Universitatea Stanford. Primul sau succes in politici publice a fost scaderea drastica a taxelor pe proprietate aplicata in California anului 1978. Apoi a fost membru al echipei de consultanti pe probleme de politici economice a presedintelui Ronald Reagan. Laffer este unul dintre fondatorii “Congressional Policy Advisory Board” care a functionat pe langa Congresele Statelor Unite alese in mandatele 105,106,107. Pentru inventarea “Curbei Laffer” a fost inclus de Time Magazine din 29 martie 1999 printre “Cele mai mari minti ale secolului”. Este fondatorul firmei de consultanta “Laffer Associates”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP