Dan Popa: Povestea celor 3-4 porcuşori, “citită” de şeful ATE Bank - Bloguri economice

duminică, 31 ianuarie 2010

Dan Popa: Povestea celor 3-4 porcuşori, “citită” de şeful ATE Bank

Articol de Aris Kallipolitis, director ATE Bank.
“Cei trei porcuşori din cunoscuta poveste pentru copii au devenit patru. “Porcuşori” (P.I.G.S.) îi numesc anglosaxonii în dispoziţia lor satirică folosind iniţialele celor patru ţări (Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania) care sunt cei mai răi şcolari din zona euro, protagonistă fiind Grecia.
Pe de altă parte, şcolarii bun, prima fiind Germania, refuză orice sprijin colegilor lor indisciplinaţi, pe care îi consideră, printre altele, principalii vinovaţi şi de slăbirea euro.

Paritatea euro faţă de dolar a scăzut de la 1,6, cât era acum un an, la 1,5 acum trei luni, iar azi e 1,43 şi se anticipează să ajungă la 1,3 dacă vor continua aceleaşi tendinţe. Păcatele celor patru indisciplinaţi sunt deficitele mari şi datoria publică mare.
În acelaşi păcat, însă, a căzut şi guvernul central al SUA, având o datorie publică de peste 360% din PIB. Diferenţa e că, pe lângă capacităţile imense ale economiei americane, SUA au cumpărător sigur al datoriei lor pe China, în timp ce Grecia are cea mai arzătoare problemă în acoperirea necesităţilor de împrumut.
Problema datoriei publice a ţărilor dezvoltate constituie ameninţare pentru economia mondială. În 2009, a ajuns la 33.755 miliarde euro, iar în 2010 vor fi emise titluri de stat în valoare de 1000 miliarde euro în zona euro şi de 2000 miliarde euro în SUA. Pe de altă parte, deficitele mari, care sunt rezultatul costurilor evidente ale susţinerii băncilor, susţinerii puterii de cumpărare a cetăţenilor şi întăririi capacităţii de împrumut a companiilor bolnave e creaţia împrumuturilor mari, întrucât cele de mai sus au fost făcute cu bani care nu erau.
Sumele colosale pe care băncile centrale din SUA, UE şi Japonia l-au aruncat direct pe pieţe, cu dobânzi aproape de zero, pentru salvarea sistemului au creat imense depozite de lichidităţi, care, până acum, au fost canalizate la burse, în materii prime şi timid pe piaţa imobiliară.
Astfel se explică şi creşterea burselor şi a preţurilor materiilor prime. În viitorul apropiat e posibil să se dea foc unui fenomen intens de inflaţie. Măsurile excepţionale luate la nivel planetar ar putea deveni bumerang într-o procedură evidentă şi concertată.
Totuşi, o abrogare bruscă a măsurilor ar putea strica fragila relansare economică. Barclays estimează relansarea zonei euro în 2010 la 1,5 la sută, pentru China, 8 la sută, existând un optimism relativ şi în SUA, unde problema miză e şomajul care a sărit în decurs de 15 luni de la 5 la sută, la 10 la sută.
Epoca lui “fiecare pentru sine” a trecut, fie că e vorba de economia mondială, fie că e vorba despre euro-porcuşorul indisciplinat Grecia”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP