Dan Popa: Să adoptăm euro cu actualii politicieni? - Bloguri economice

duminică, 31 ianuarie 2010

Dan Popa: Să adoptăm euro cu actualii politicieni?

Treaba e simpla. Daca adoptam euro, renuntam la parghia politicii monetare. Isarescu va vorbi in soapta si mai mult va citi ceea ce i se dicteaza de la Frankfurt. Daca Romania se bazeaza acum pe politica monetara (facuta de BNR) si pe cea fiscala (facuta de Guvern), dupa adoptarea euro se va putea baza doar pe Ministerul de Finante. Si daca de pilda, odata adoptat euro, la Finante ajunge- numit politic- Becali? Nici nu vreau sa ma gandesc…

Ce ne-a aratat pana acum istoria? Ca in materie de Finante, vorbaraia e multa si eficacitatea, putina. Colectam greu veniturile si preferam sa bagam taxe si impozite mari pentru ca aia putinii cinstiti care sunt cu darile la zi, sa “marce” banul intr`un buget tot mai ciuruit.

Cum sa te bazezi pe un minister care se decide politic? Cum sa ai garantia ca cel desemnat la carma Finantelor va veni cu o strategie de care se vor tine si cei care vor urma dupa el? Ca va sustine o politica fiscala demna de a “bate pasul” cu Franta, Germania samd?

Tanasescu stie toate aceste probleme. Speranta lui este in viitorul Consiliu Fiscal, care ar avea rolul de “Cap Limpede” al Guvernului, indiferent de culoarea politica a guvernantilor. Tac si mi-e greu sa cred.

Nu abordez acum problemele concrete pe care aderarea le presupune si pe care abia daca suntem in stare sa le rezolvam. Pentru majoritatea economiilor emergente, convergenta reala (atingerea unor niveluri de venit si a unor caracteristici economice similare cu normele din zona euro) este cu mult în urma oricarei tari membre a actualei zone euro, iar pentru unele convergenta nominala (inflatia) sau politica (cea fiscala) este mult mai greu de atins decât în cazurile cele mai dificile pre-UEM.
Chiar daca, asa cum se aude, criteriile de la Maastricht vor fi reaxate pentru ca Romania sa poata adera, tot raman niste intrebari.

E ca si cum ai reusi sa intri pe pile, titular intr-o echipa puternica. Daca reusesti sa te mentii in forma, ramai titular. Daca nu, ai mari probleme. Este Romania sa se mentina in forma intr-un joc pe care il intelege cu greu? Teama mi-e ca nu.

Ce ne trebuie pentru o aderare reusita? (idei compilate din studii ale Bancii Centrale Europene)

1. Deficitele fiscale trebuie sa fie scazute si rigiditatile reduse.
Posibila persistenta a volatilitatii cererii si a cresterii productiei fata de standardele din zona euro înseamna ca nivelurile prudente ale datoriilor (al caror serviciu sa nu induca tensiuni în economie) sa nu depaseasca 40% din PIB.

Pentru sustinerea unor astfel de niveluri moderate ale datoriei având în vedere evolutiile probabile ale ratelor dobânzii si cresterea economica potentiala, este nevoie de un excedent initial. Tarile trebuie, de asemenea, sa prevada deficite fiscale care sa atenueze socul limitei de 3% din PIB, pentru a permite functionarea automata a stabilizatorilor fiscali. În acelasi timp, politica fiscala trebuie sa aiba capacitatea de a raspunde unei restrângeri a cererii în eventualitatea cresterii considerabile a volumului si a cererii de credite.
Vi se pare ca avem un Minister de Finante capabil de asemenea performante?

2. flexibilitatea salariilor si a preturilor
trebuie mentinuta în cazul când se afla la un nivel semnificativ si marita în cazul unui nivel scazut

3. supravegherea pietei financiare trebuie sa fie întarita. Cresterea rapida a volumului creditului bancar catre sectorul privat este aproape inevitabila, indiferent de adoptarea euro, de vreme ce intermedierea se îndreapta spre un nivel de echilibru. Efectele adoptarii euro asupra încrederii si a ratelor dobânzii pot însa grabi procesul.
Prezenta masiva a bancilor straine în tarile din Europa Centrala face necesara coordonarea activitatii de supraveghere cu cea din tarile zonei euro

4. trebuie atins un nivel corespunzator de competitivitate la intrarea în uniunea monetara. Acest nivel corespunzator de competitivitate trebuie sa fie reflectat mai întâi în paritatea centrala cu care se intra în ERM2 si mai târziu în rata de conversie stabilita împreuna cu BCE, Comisia Europeana si celelalte tari membre. Rigiditatile la scadere ale preturilor si salariilor ar îngreuna si ar face costisitoare ajustarea unei paritati supraevaluate sub raportul ocuparii fortei de munca si al cresterii economice.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP