Dan Popa: Studiu BCE: De intrat în Euroland intri. De ieşit e mai greu. - Bloguri economice

duminică, 31 ianuarie 2010

Dan Popa: Studiu BCE: De intrat în Euroland intri. De ieşit e mai greu.

Banca Centrală Europeană a realizat un studiu în care sunt prezentate pe hârtie scenarii cu privire la scindarea uniunii monetare. Studiul întocmit de Fivos Athanasiou, consilier juridic al BCE, ajunge la concluzia că retragerea unei ţări-membre a zonei euro – desigur în urma unor negocieri- nu ar fi imposibilă din punct de vedere juridic. Însă retragerea unilaterală este caracterizată drept “contestabilă din punct de vedere juridic”. Cu toate că recent a fost activată în Uniunea Monetară Europeană (EMU) o clauză de ieşire, studiul subliniază că o astfel de evoluţie nu ar fi în concordanţă cu logica unificării europene şi este problematică, în principal sub aspect juridic.
Athanasiou subliniază că ieşirea unei ţări-membre din zona euro nu ar putea fi realizată fără o retragere în acelaşi timp din Uniunea Europeană. Răspunzând scenariilor care vorbesc despre un demers al ţărilor disciplinate din punct de vedere bugetar de a exclude vreunul dintre “recidiviştii obişnuiţi”, studiul subliniază că un astfel de scenariu este aprope imposibil din punct de vedere juridic.

Studiul propriu zis il voi urca mai incolo intrucat sunt in Pucioasa si netul merge zuper greu. Senchiu fo` andastendin`
:)Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP