Dan Popa: A trecut criza sau n-a trecut? - Bloguri economice

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Dan Popa: A trecut criza sau n-a trecut?

Nu cred sa fi trecut, din punctul meu de vedere.
Acum vreun an, ziceam ca masina economica mondiala e trasa pe dreapta. Astazi, tusind din toate puterile, huruind, zdranganind, ea va inainta cu 1,5 % pe an. Se cheama ca masina e ok? Nici vorba.
Economia mondiala sufera acum de leucemie monetara.

Sa luam cazul Americii, de-o pilda. SUA au fost inundate de lichiditate pentru a iesi din criza, ceea ce e foarte ok. S-au dat bani la 0% dbanda, bani luati de sistemul bancar si apoi plasati in active exterioare sau in activitati de tip “carry trade” (pe care bancile le abandonasera la inceputul crizei). In tot acest timp, restul economiei private (companiile, ca sa fiu mai explicit), au fost private de credit (exceptie facand sectorul auto).
Oamenii sunt fie someri, fie supraindatorati.
Bomba zilei de ieri a fost stirea privind cresterea SUA din trimestrul IV 2009: 5,7%.
Aparent nemaipomenit. Numai ca daca te uiti mai atent la structura acestei cresteri, vezi ca e bazata pe stocurile intreprinderilor. Vanzarile finale au urcat cu doar 2,2%. E posibil ca la finalul lui martie, cand vor fi publicate cifrele definitive, lucrurile sa arate altfel.

Ca sa rezum. Unii zic ca a trecut criza. Sa dea Domnul sa aiba dreptate. Dar, au fost cumva eliminate conditiile care au facut ca ea sa apara? Nici vorba. Mai mult, ce confruntam acum cu un risc major in plus: cel ca deficitele bugetare sa te sufoce. Grecia a demonstrat-o, Spania e pe punctul de a o demonstra.
Cand copilul iti iese iarna in pantalini scurti si face pneumonie, dupa ce isi revine nu-l mai lasi afara, dezbracat. Guvernele asta fac acum: il scot in pantaloni scurti afara, da` i-au pus ca sa-l protejeze, ciorapiori mai grosi.

PS Fara o legatura directa, aici gasiti THE EURO AREA BANK LENDING SURVEY

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP