Dan Popa: Va coborî euro sub 4 lei? Care ar fi efectele în economie şi asupra averii populaţiei? - Bloguri economice

luni, 11 ianuarie 2010

Dan Popa: Va coborî euro sub 4 lei? Care ar fi efectele în economie şi asupra averii populaţiei?

Leul pare subevaluat, iar pe termen mediu si lung evident ca se va aprecia, cu conditia sa nu mai avem parte de crize economice sau politice. Analistii spun ca o valoare corecta de piata ar fi undeva intre 3.9 si 4.15. Sigur ca aprecierea leului nu face bine exportatorilor, dar ajuta BNR sa tinteasca mai precis inflatia. Oamenii platesc rate mai mici la creditele contractate, importurile se ieftinesc atunci cand moneda se apreciaza astfel ca una peste alta, in conditiile de azi ale economiei, aprecierea leului aduce efecte pozitive mai consistente decat ar aduce o depreciere (care are si ea partile bune…)

De ce s-a apreciat leul?

Bancile spun ca pe fondul aprecierii monedelor regionale, leul prinde si el “carnita”. Sau ca perceptia strainilor e mai buna fata de Romania.

Ca, atata vreme cat ne indreptam catre o stare de stabilitate post-crisis, e normal ca moneda sa reactioneze favorabil.
BNR are o alta teorie. Oficialii Bancii Centrale spun ca foarte multe banci si-au deschis anul trecut pozitii lungi, mizand pe deprecierea leului pe care o si trambitau pe toate canalele posibile. Daca deprecierea s`ar fi realizat, sigur ca bancile respective ar fi castigat multi bani (pana la urma, nu profitul e motivatia economiei?). Treaba e ca bancherii respectivi au realizat ca deprecierea nu va mai veni, drept pentru care si-au închis pozitiile. Efectul e simplu- leul s`a intarit.

Castiga sau pierd romanii din intarirea leului?

Castiga, fara alte explicatii. Exemplu concret. Familia Ionescu are active de 5000 de lei (suma este evident, fictiva), detine 1000 de lei in depozite si are un credit de 1000 de euro. Date valabile in cazul unui curs de 4 lei/eur.
Daca cursul ajunge la 3.5 lei, datoriile scad la 3.5 * 1000, adica la 3500 de lei, fata de 4000 cat valorau in prima situatie. Raportul avere/capital propriu (active minus datorii) scade, astfel ca valoare neta a gospodariei creste (cu tot ce presupune asta- acces la credite samd)
Prin urmare, romanii castiga atunci cand leul se apreciaza.

Pana unde s-ar putea deprecia leul?

Asta e in functie de cum va evolua economia. 2010 va fi un an foarte greu, dar e posibil sa asistam in partea a doua a anului la un curs mai mic de 4 lei/euro. Daca va fi sa fie mai repede, cu atat mai bine.
Desigur, volatilitate va exista. Leul se va deprecia, se va aprecia, dar trendul de apreciere (subliniez, in absenta unor socuri in economie) va fi cel care va dicta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP