Dan Şelaru: Acciza la tutun - Bloguri economice

luni, 25 ianuarie 2010

Dan Şelaru: Acciza la tutun

Să încercăm, plecând de la un articol amplu, să înţelegem cine plăteşte impozitele de fapt. De fiecare dată când impozitele cresc aripa politică strigă victorioasă că o nouă lovitură este dată lăcomiei, vicioşilor şi celor fără suflet care sug sângele poporului muncitor. Sau ni se spune că e o măsură necesară.

Să luăm de pildă accizele la tutun. Creşterea accizelor la tutun duce la două fenomene, creşterea contrabandei şi scăderea vânzărilor. Astfel, o parte din veniturile Statului de dinainte de creşterea accizelor se pierd prin trecerea unei părţi din industria în cauză în economia subterană. Costurile pe care Statul trebuie să le plătească pentru eradicarea contrabandei sunt o necunoscută. Asta în cazul în care Statul încearcă eradicarea fenomenului şi angajaţii acestuia nu transformă noua industrie clandestină în sursă de corupţie. La noi situaţia e clară, ambele fenomene, contrabanda şi corupţia, au înflorit după ultimele scumpiri. Sunt pline pieţele de vânzători de ţigări de contrabandă şi de "organe" care trec închizând ochii.

Din cauza contrabandei dar şi a scăderii naturale a consumului din cauza creşterii preţului, creşterea accizei e distribuită între consumatori şi producători în varii procente, are loc o scădere a profiturilor companiilor producătoare de ţigarete. Este posibil ca fenomenul să conducă chiar la pierderi şi falimente. Fenomenul conduce la scăderea producţiei, la disponibilizări în industria tutunului, o nouă sursă de cheltuieli la buget.

Dar fenomenul nu se opreşte aici. Scăderea producţiei conduce la falimentul unei părţi din cei care cultivau tutun sau, mai bine zis, la eliberarea suprafeţelor de teren pe care tutunul era cultivat. Cum în agricultură într-un an se poate schimba, cu costuri, destinaţia terenurilor să presupunem că terenurile sunt acum cultivate cu legume. Creşterea cantităţii de legume pe piaţă conduce la scăderea preţului acestora şi la eliminarea unor producători de legume sau la scăderea profiturilor acestora.

Până acum creşterea accizei a condus la creşterea economiei subterane, la creşterea şomajului, la scăderea profiturilor din industria în cauză şi din cele conexe, producţia de utilaje specifice, transport, energie, advertising. Se poate ajunge chiar la relocarea întregii industrii cu consecinţe majore în stabilitatea macroeconomică prin creşterea deficitului comercial. Şi cert la creşterea inflaţiei.

Pe termen scurt există, poate, o creştere a veniturilor la buget dar pe termen mediu şi lung consecinţele creşterii, ca şi scăderii, unei taxe sau impozit sunt foarte greu de evaluat. Cine, până la sfârşit, plăteşte impozitele e o necunoscută. S-ar putea ca, deşi nu ai fumat niciodată, să plăteşti scump acciza la tutun.

Ce-am scris nu se vrea o apărare a fumătorilor ci o explicaţie a fenomenului impozitării care e mult mai complicat decât pare. Nimeni nu explică, în avans, care sunt consecinţele reale ale unei măsuri în domeniul taxării dar toate deciziile sunt prezentate ca nişte mari reuşite economice. Dedic aceste cuvinte lui Dan Bittman şi aştept de la Andrei Gheorghe o explicaţie pentru impozitul pe averi.

PS Istoria, importanţa şi descrierea, pe scurt, a impozitelor poate fi găsită aici. O istorie mai spectaculoasă există aici. Pentru lumea islamică există o prezentare aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Şelaru

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP