Dan Şelaru: Cu gazele în vine - Bloguri economice

luni, 25 ianuarie 2010

Dan Şelaru: Cu gazele în vine

În anul 2009 din cauza crizei volumul gazelor consumate a scăzut cu 15 procente. Ca o măsură anticriză, pe care nimeni n-a băgat-o în seamă, Guvernul, prin Adriean Videanu, a favorizat producătorii intreruptibili (cei care acceptă să li se scadă cantitatea furnizată în anumite condiţii) trecând consumul acestora pe gaz din producţia internă, 160 Euro metrul cub, în defavoarea coşului obişnuit care conţinea aproximativ 30 de procente de gaz din import, 290 de Euro metrul cub.

Dacă măsura respectivă a avut efect economic nu ştiu, asemenea măsuri în general duc la influenţarea pieţei şi la preţuri distorsionate. Dar asta e altă mâncare de peşte. Ca de obicei dacă la început erau vizate câteva firme până la sfârşit s-au schimbat condiţiile de acordare a facilităţii respective şi au fost mult mai mulţi cei favorizaţi. Măsura e valabilă până în toamna lui 2010.

În vremea asta Petrom, sub ochii îngăduitori ai ANRE, are un consum intern de 20 de procente, care e de fapt consumul la preţuri mult mai mici pentru firmele interne. Şi se pregăteşte de export. Romgaz are un consum intern de doar 1 procent. Această acţiune a Petrom miroase de la o poştă a concurenţă neloială. Cu "acordul" ANRE a cărei conducere este politic pusă de actualul partid la putere. Rafinarea şi petrochimia din cadrul Petrom sunt alimentate pe post de consum tehnologic. Volumul de gaz astfel dosit este de 5 procente din producţia internă.

Pe primele 11 luni din 2009 România a importat cu peste 50 la sută mai puţin gaz. Cifra este în concordanţă cu scăderea consumului intern. Toată căderea consumului a fost "acoperită" prin scăderea importurilor. Producţia internă a scăzut şi ea cu 5 procente.

Azi, acelaşi Adriean Videanu, a declarat situaţie de urgenţă din cauza frigului. A crescut consumul. Asta presupune tăierea gazelor pentru cei favorizaţi şi trecerea unor centrale pe păcură.

Dar ce ne spune Hotararea 1523 din 2 decembrie 2009 privind aprobarea Planului de actiuni pentru situatii de urgenta pentru anul gazier 2009-2010?

Păi înainte de tăierea consumului intern este folosirea surselor interne, a depozitelor şi creşterea importurilor. Măsuri de altfel logice. Şi de ce din prima noi am trecut direct la tăierea consumatorilor? Măsura luată este pe locul 4.

Şi de aici nu putem face decât supoziţii. Cred că "iarna nu-i ca vara" şi că trecerea aproape numai pe producţie proprie, mânăriile tolerate ale Petrom, favoritismele, poate sub umbrelă politică, lipsa de bani şi frigul îngrozitor ne-au cam prins cu gazele în vine. Şi că nici cu ruşii nu stăm prea bine.

Transgaz are obligaţia să spună ce a făcut în situaţia dată. Nu spune nimic. Să sperăm că n-o să ţină frigul până situaţia devine critică, dacă nu e deja. În Colentina deja sunt 84 de blocuri fără căldură.

PS Cerem gaze de la ruşi. Se ştia de frig de aproape o săptămână.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Şelaru

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP