Ion Radu Zilişteanu: 2010 începe cu aberaţii: pensionarii cu pensii sub 1.000 lei trebuie să-şi plătească singuri asigurările de sănătate - Bloguri economice

luni, 4 ianuarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: 2010 începe cu aberaţii: pensionarii cu pensii sub 1.000 lei trebuie să-şi plătească singuri asigurările de sănătate

În luna decembrie 2009, guvernul Boc a emis ordonanţa de urgenţă nr.114/2009. Făcând apel la constrângerile impuse de acordul cu Fondul Monetar Internaţional, în preambulul ordonanţei se arată că "se impune adoptarea în regim de urgenţă a unor măsuri cu caracter excepţional, prin care să se continue eforturile de reducere a cheltuielilor bugetare şi în anul 2010. (...) Neadoptarea acestor măsuri în regim de urgenţă ar duce la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, cu consecinţa creării unor dezechilibre macroeconomice de natură să ducă la imposibilitatea relansării economice". Ţintele acestei ordonanţe sunt pensionarii şi salariaţii din sectorul de stat.

Printre prevederile ordonanţei, regăsim: concedieri în sectorul bugetar prin disponibilizarea a 15.000 de persoane angajate în educaţie, interzicerea acordării tichetelor de masă şi tichetelor de vacanţă în instituţiile publice, îngheţarea pensiilor în 2010, desfiinţarea ajutoarelor acordate familiilor de pensionari sub formă de alimente drept compensaţie pentru tichetele gratuite de transport nefolosite, desfiinţarea pensiilor pentru agricultori, înfiinţate în anul electoral 2009.

Cea mai aberantă prevedere a ordonanţei se referă la pensionarii care au pensii mai mici decât limita impozabilă, adică 1.000 lei, astfel încât aceştia să nu mai beneficieze de suportarea de la bugetul de stat a contribuţiei la asigurările de sănătate. Textul ordonanţei spune că aceste contribuţii pentru pensiile aflate sub limita de 1.000 lei vor fi calculate şi plătite de la bugetul de stat de-abia din 1 ianuarie 2011.

Acest lucru înseamnă că pensionarii cu pensii sub 1.000 lei să îşi plătească singuri asigurările de sănătate sau, în caz contrar, vor fi taxaţi la orice prestaţie medicală cu tarifele practicate pentru persoanele neasigurate, care sunt extrem de piperate. Este un nou exemplu al pompierismului cu care lucrează guvernul Boc, pompierism cu care ne-a obişnuit din plin de-a lungul anului 2009, soldat, printre altele, cu declararea drept neconstituţionale a mai multor acte normative emise de guvernul condus de constituţionalistul Boc. În ceea ce priveşte fundamentarea economică, ea lipsesşte cu desăvârşire, ca şi eventualele studii de impact.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP