Ion Radu Zilişteanu: Cât de eficiente sunt autorităţile în combaterea evaziunii fiscale? - Bloguri economice

duminică, 24 ianuarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Cât de eficiente sunt autorităţile în combaterea evaziunii fiscale?

Un comunicat al Poliţiei Române, citat de Evenimentul zilei, arată că, în 2009, au fost înregistrate 9.293 de infracţiuni de evaziune fiscală, pentru care au fost cercetate 7.514 persoane, prejudiciul total cauzat fiind de 1.754.663.040 lei. "Evaziunea fiscală este una dintre formele cele mai răspândite ale infracţionalităţii economico-finaciare, care aduce prejudicii însemnate bugetului consolidat al statului, constituind în acelaşi timp un pilon important al economiei subterane", continuă comunicatul.

Este foarte bine că ştiu despre ce este vorba. Comunicatul nu suflă niciun cuvinţel despre eficienţa combaterii evaziunii fiscale. Suma menţionată în comunicat semnifică circa 430 mil.€. Economia neagră sau gri este cifrată, după diverse surse, la 20-40% din PIB. Pentru anul 2009, PIB-ul României a fost de peste 100 mld.€, ceea ce ar însemna că economia subterană se cifrează la cel puţin 20-40 mld.€. Suma comunicată de Poliţia Română ne sugerează că instituţia reuşeşte să identifice 1-2% din banii din economia subterană.

Dacă mai adăugăm colectarea extrem de redusă a impozitelor şi taxelor de către instituţiile statului, rezultă o concluzie foarte simplă: în loc să se gândească în fel şi chip cum să mărească fiscalitatea, autorităţile ar trebui să intensifice atât colectarea taxelor, cât şi activităţile de combatere a evaziunii fiscale şi spălării banilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP