Ion Radu Zilişteanu: Mutaţii majore: în 10 ani, economiile G7 vor fi depăşite de cele ale celor mai mari şapte state emergente - Bloguri economice

vineri, 22 ianuarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Mutaţii majore: în 10 ani, economiile G7 vor fi depăşite de cele ale celor mai mari şapte state emergente

Un recent studiu al PricewaterhouseCoopers, citat de Mediafax, arată că, în următorii 20 de ani, Produsul Intern Brut al celor mai mari economii ale lumii (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada), grupate în G7, va fi depăşit de cel al celor mai importante şapte economii emergente: China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia şi Turcia.

În anul 2000, PIB-ul G7 era dublu faţă de cel al celor şapte ţări emergente. Până în anul 2019, PIB-ul celor şapte economii emergente îl va egala pe cel al ţărilor din G7, ca urmare a unui ritm de creştere de 30% în această perioadă, superior economiilor G7.

Analiştii PricewaterhouseCoopers cred că economia Chinei o va depăşi pe cea a SUA aproximativ în anul 2020, înainte ca procesul de îmbătrânire a populaţiei să afecteze performanţele statului asiatic.

În perspectiva acestor previziuni, nu este de mirare multitudinea demersurilor ţărilor emergente de a schimba regulile jocului. Reamintesc faptul că ţările emergente vor avea o reprezentare mai mare în cadrul Fondului Monetar Internaţional, Rusia şi China fac presiuni ca monedele lor naţionale să devină monede internaţionale de rezervă, iar ţările din Golf intenţionează să înlocuiască dolarul ca monedă de tranzacţionare în tranzacţiile cu petrol cu un coş de valute în care ar intra şi monede ale ţărilor emergente. Dar situaţia rămâne complicată, dat fiind că expunerea Chinei faţă de economia amercicană este enormă.

Clasamentul economic mondial în funcţie de PIB va fi în anul 2030 total diferit faţă de prezent, China fiind urmată de SUA, India, Brazilia, Rusia, Germania, Mexic, Franţa şi Marea Britanie, în opinia specialiştilor de la PricewaterhouseCoopers.

Şi o ştire de ultimă oră: în T4 2009, PIB a crescut cu 10,7% faţă de T4 2008, a anunţat oficiul de statistică de la Beijing.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP