Lucian Davidescu: 7 afaceri care vor prospera după criză - Bloguri economice

marți, 5 ianuarie 2010

Lucian Davidescu: 7 afaceri care vor prospera după criză

Este destul de limpede că imobiliarele şi serviciile financiare nu vor mai ajunge la nivelurile de la care au căzut. Care vor fi noile vedete?


1. Internet. Cu 3 din 8 gospodării conectate faţă de 2 din 3 cât este media UE, România se poate aştepta la o creştere accelerată. Nu doar la numărul noilor conexiuni ci şi la volumul serviciilor online. Doar 2% dintre români au cumpărat ceva pe internet în ultimele 12 luni faţă de 37% media UE. Foarte probabil, situaţia se va schimba rapid. Detalii, [aici].

2. Agricultură. Nu orice fel de agricultură, doar cea făcută cu cap. România are un singur mare dezavantaj agricol – fragmentarea terenurilor. În rest, numai oportunităţi: Preţul mic al hectarului,
forţa de muncă ieftină, lipsa impozitării. La acestea se adaugă, dacă mai era nevoie, subvenţia la hectar (citeşte despre politica agricolă comună a UE, [aici]). Iar investiţia în irigaţii se amortizează rapid pentru o exploataţie bine gândită.
Ce-i trebuie însă agriculturii ca să fie profitabilă? Agricultori profesionişti (adică ingineri), management adevărat şi tehnologie.

3. Salubritate. Jumătate dintre casele din România nu au canalizare. Iar jumătate dintre localităţile care au canalizare nu au staţie de epurare. La fel staul lucrurile şi la nivelul serviciilor de colectare şi procesare a gunoiului. Cu morcovul banilor şi băţul sancţiunilor, Uniunea Europeană va avea grijă ca lucrurile să se schimbe.

4. Energie neconvenţională. Sistemul de subvenţie încrucişată care realocă bani de la producătorii clasici la cei de anergie alternativă asigură venituri de două-trei ori mai mari pe kilowatt pentru cei din urmă. Singura problemă este accesul dificil la reţea, tehnic şi legal, pentru cei din urmă. Când şi această problemă va fi rezolvată, afacerea va avea în faţă cel puţin un deceniu de creştere rapidă. De asemenea, un eventual acord internaţional de reducere a emisiilor ar însemna şi mai mulţi bani. Citeşte [aici] cum a eşuat ultima tentativă.

5. Transport aerian. Pe măsură ce calea ferată ajunge să lucreze la costurile reale iar finanţarea bancară îşi caută alternative la sectoarele-vedetă de până acum, cursele aeriene interne ar putea deveni o alternativă de transport competitivă. În plus, peste două milioane de români muncesc în străinătate, iar o parte încă merg acolo cu autocarele. Ofertă să fie, cerere se va găsi.

6. Reconversie profesională. Fondurile de la UE pentru piaţa muncii ajung (cu tot cu cofinanţarea naţională) la peste 4 miliarde de euro până în 2013, bani pe care deocamdată nu prea are cine să-i ia. E drept, nu prea are nici cine să-i dea: barierele birocratice sunt uneori de netrecut. Asta înseamnă însă un profit cu atât mai mare pentru cei care au curajul să rupă cercul vicios şi să îşi facă planurile din timp.

7. Management de proiect. Da! Oricine îşi va asuma răspunderea (inclusiv financiară) şi va putea demonstra că poate duce până la capăt, în timp util, un proiect, va obţine un bonus substanţial de performanţă. Este valabil începând de la banale demersuri birocratice şi ajungând la mari şantiere de construcţii. Finanţarea va fi multă vreme prea scumpă şi prea rară pentru ca cineva să îşi mai asume întârzieri şi erori.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP