Lucian Davidescu: Cine îşi mai plăteşte facturile la timp. Şi până când? - Bloguri economice

miercuri, 20 ianuarie 2010

Lucian Davidescu: Cine îşi mai plăteşte facturile la timp. Şi până când?

Numărul incidentelor de plată a scăzut după vârfurile istorice din 2008 şi 2009, dar perioada grea pentru companii nu a trecut.

Creditarea nu se va relua nici în 2010, crede asigurătorul de împrumuturi Coface. Oricum, nu la nivelurile aşteptate de companii. Motivul este că în 2010, împrumuturile se vor baza pe bilanţurile din 2009, care arată mult mai rău.

Vestea bună este că nivelul incidentelor de plată a scăzut la un nivel normal după vârfurile istorice din 2008 şi 2009, potrivit Coface. Asta înseamnă că a cincea criză a creditului s-a sfârşit.

Vestea proastă este că România este percepută încă drept o ţară cu un nivel ridicat de risc, motiv pentru care banii vor veni doar în schimbul unor randamente foarte mari. În cazul împrumuturilor bancare, asta înseamnă însă mai multe răspunsuri de “nu” decât de “da” pentru companiile care cer împrumuturi.

Coface menţine ratingul B acordat României, adică cel mai scăzut palier din Uniunea Europeană. Calificativul ia în calcul capacitatea pe termen scurt a companiilor locale de-a-şi onora plăţile la timp. [Citeşte şi 10 strategii pentru a fi mai sigur că îţi încasezi facturile]. Dintre membrii UE, doar Bulgaria şi Letonia mai sunt pe un palier atât de scăzut. Ratinguri şi mai slabe, C sau chiar D, sunt la vecinii non-UE: Moldova, Ucraina sau Serbia. În schimb, doar Suedia şi Elveţia au reuşit să rămână pe cea mai înaltă treaptă, A1, în Europa. [Vezi aici care sunt ratingurile clasice].

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP