Lucian Davidescu: Comerţ online: 5 lucruri pe care trebuie să le faci acum - Bloguri economice

marți, 26 ianuarie 2010

Lucian Davidescu: Comerţ online: 5 lucruri pe care trebuie să le faci acum

Ponderea comerţului electronic este printre cele mai mici din Europa, arată datele Eurostat. Doar 2% din cifra de afaceri a companiilor, faţă de 12% cât este media UE.


Cauzele: Gradul redus de echipare cu computere şi conexiuni la internet, ponderea mare a populaţiei rurale, puterea de cumpărare mică. Citeşte şi Afacerea deceniului 2. Cum stă România în UE la internet.

Efectele. Este de aşteptat o curbă de apropiere faţă de media UE, adică o creştere susţinută în următorii ani. Astfel, o creştere a ponderii de la 2% la doar 3% echivalează cu o creştere în volum de 50% a comerţului electronic. Asta, chiar şi în scenariul în care cifrele de afaceri totale vor rămâne aceleaşi pentru mulţi ani.

Dacă ai ce să vinzi pe internet şi citeşti articolul acesta, eşti în una din trei situaţii:

  1. Deja obţii o mare parte sau toate veniturile din vânzări online.
  2. Te pregăteşti să intri pe această piaţă.
  3. Crezi că volumul mic al pieţei face ca, deocamdată, să nu merite efortul.

Mai în detaliu, despre ultima situaţie. Chiar dacă este adevărat, nu aştepta până e prea târziu!

1. Deschide un site de prezentare foarte detaliată a ceea ce vinzi. Chiar dacă ponderea vânzărilor online va fi mică sau zero acum, istoricul de marketing va conta enorm mai târziu.

2. Oferă online explicaţii şi suport tehnic. Asta ţi-ar putea aduce oameni mai mulţi chiar şi în magazinul fizic.

3. Include o opţiune de livrare a mărfii la uşa clientului. Este primul pas pentru a-l convinge că e fezabil să-ţi trimită banii şi de acasă.

4. Propune-le clienţilor care vin la tine fizic discounturi pentru cazul în care cumpără online. Avantajul este că aceştia au încredere că exişti şi te vor recomanda şi altora, care nu au acces direct la magazinul tău.

5. Fă calculele de rentabilitate pentru scenariul în care vei schimba modelul de distribuţie cu unul bazat pe comenzi online. S-ar putea să ai surprize plăcute încă de acum.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP