Lucian Davidescu: Sondaj: taxa pe autostradă. 5+1 întrebări - Bloguri economice

luni, 25 ianuarie 2010

Lucian Davidescu: Sondaj: taxa pe autostradă. 5+1 întrebări

Contractul cu Vinci pentru autostrada Comarnic-Braşov ne-a amintit că avem de construit autostrăzi şi de plătit pentru ele. Cine, ce, unde, când, cum? Şi de ce?

Cei 55 de kilometri costă între 1,2 miliarde de euro (strict construcţie) şi 4,8 miliarde de euro (inclusiv finanţare şi operare pe 30 de ani.)
Este mai ieftin la alţii decât la noi, compară Bogdan Glăvan. Este mai ieftin dacă o construieşti decât dacă nu, sugerează Cristian Orgonaş. Este mai ieftin decât pare dacă iei în calcul valoarea prezentă a banilor plătiţi în viitor, calculează Sorin Ioniţă Otilia Nuţu, de la Societatea Academică din România.

În fine, era cam de două ori mai ieftin acum cinci ani, când toată autostrada Bucureşti-Braşov fusese dată în concesiune, tot într-o formulă de parteneriat public-privat, inclusiv cu Vinci, constructorul de acum. Ce a urmat? O vizită a unui domn Raffarin, un strigăt cum că “a venit să-şi ia tainul” şi, ulterior, rezilierea contractului.
Până acum, autostrada ar fi trebuit să fie aproape gata. Acum, Vinci abia se apucă să numere stâncile dintre Comarnic şi Braşov, în timp ce un consorţiu autohton cu rezonanţă culinară coseşte iarba pe şase benzi între Bucureşti şi Ploieşti. Între Ploieşti şi Comarnic, încă nu se întâmplă nimic.

Ce e de învăţat din istorie? Că valoarea unui contract acum este la jumătate din valoarea unui contract peste cinci ani, deci orice sumă este mică. Şi că din ce îşi permite bugetul, ritmul de construcţie nu poate creşte. Autostrăzi multe, repede înseamnă taxă. Care nu e mică. Acel un euro promis pentru Comarnic-Braşov, care a devenit 1,9, va ajunge probabil la 9,9 după ce se vor termina toate calculele economice şi politice. Adică, pe termen lung, unde demonstrăm încă o dată că nu lipseşte viziunea de PR.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP