Lucian Davidescu: Ţi-ai cumpărat casă şi acum mai valorează pe jumătate? Bucură-te! Ai cel puţin un motiv. - Bloguri economice

miercuri, 6 ianuarie 2010

Lucian Davidescu: Ţi-ai cumpărat casă şi acum mai valorează pe jumătate? Bucură-te! Ai cel puţin un motiv.

Dacă ai cumpărat-o ca s-o vinzi mai scump, nu e bine. Dacă ai luat-o din bani pe care nu vei mai avea şansa să-i câştigi, iar nu e bine. Dar dacă ai cumpărat-o ca să locuieşti în ea şi ţi-ai fi dorit mai mult, este excelent. Fără glumă! Iată de ce:


Este contraintuitiv. Adică pare absurd. Pentru că reflexul mental este să priveşti în urmă. Însă dacă priveşti înainte totul devine surprinzător de simplu.

Să presupunem că ai cumpărat, la începutul lui 2008, un apartament de două camere pentru 100 de mii de euro. Poate ai fi vrut unul de trei camere, într-o zonă mai bună, dar n-aveai cei 150 de mii de euro cât costa atunci. La scurt timp, preţurile au început să scadă, iar după doi ani au ajuns la jumătate.

Vestea proastă: apartamentul tău mai valorează doar 50 de mii de euro.
Vestea bună: cel pe care nu ţi-l permiteai atunci, a ajuns la 75 de mii.

Dacă îl vinzi acum pe al tău, pierzi 50 de mii de euro, dar dacă îl cumperi pe celălalt câştigi 75 de mii. În total, adunând cele două cumpărări (100+75) şi scăzând vânzarea (-50), noua casă te costă 125 de mii de euro, adică cu 16% mai puţin decât acum doi ani. Nivelul reducerii variază de la caz la caz, dar ea există întotdeauna când vrei să schimbi cu ceva mai bun. Deci poţi profita de ieftinire dacă devii iar cumpărător. Despre cum să negociezi cu agentul imobiliar, citeşte [aici], [aici] şi [aici].

Sigur că, dacă ai luat credit şi ţi-a crescut rata, acum e mai greu de plătit. Dar asta era valabil şi dacă preţurile continuau să crească.

Sigur că, dacă veniturile tale au scăzut sau nu mai sunt atât de sigure, upgrade-ul este ultimul lucru la care te gândeşti. Dacă preţurile continuau să crească, acum puteai să vinzi, să achiţi şi să te alegi cu o garsonieră gratis.

Sigur că, dacă nu cumpărai atunci şi cumpărai doar acum, câştigul era şi mai mare. Dar nu poţi sta o viaţă degeaba aşteptând să capeţi harul profeţiei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP