Mihai Marcu: Poluatorii economici - Bloguri economice

joi, 14 ianuarie 2010

Mihai Marcu: Poluatorii economici

Daca vedem economia ca un ecosistem, atunci in Romania exista niste poluatori majoratori- fiscalitatea si justitia. Astazi vom vorbi doar despre fiscalitate.


Pentru cel putin 15 ani fiscalitatea romaneasca a sugrumat economia. Nu prin nivelul prea mare ci prin prostie si adeseori nedreptate. Daca nu ar fi existat intrarea in UE, inca am fi fost in lanturile imbecilitatilor legiferate din Ministerul Finantelor.

Economia romaneasca actuala nu mai este ce-a fost in 1989 - suntem o tara care a trecut cu greu de limita subdezvoltarii, iar industriile care au prosperat in acest moment sunt cele care au nevoie intensiva de forta munca si de costuri mici. In Romania nu se fac profituri ci se transfera profituri.

Structura fortei de munca s-a schimbat. In 1989 nu erau decat angajati la stat, in 2009 exista zeci de alternative la taxarea aberanta a muncii.

De ce este rudimentar sistemul de taxare romanesc? Iata cateva motive:

1 - nu exista competenta tehnica de a se verifica tranzactii complexe. In schimb, abuzul de putere al inspectorilor fiscali este principala metoda de convingere. Exemplu: nu se pot verifica preturile de transfer.

2 - nu exista competenta tehnica de a intelege si a negocia oficial cu firmele nivele acceptabile de cheltuieli deductibile.

3 - taxarea castigurilor de capital si a proprietatilor este profund dezechilibrata - din cauza impozitelor pe cladiri uriase aplicate persoanelor juridice, inchirierea complet legala de imobile in Romania este inca o afacere de nisa sau practica la limita legalitatii.

4 - birocratia uriasa. In administratiile financiare nu exista back-office si front-office. Depunerea unei declaratii este un exercitiu de stat la cozi; platile si declaratiile online sunt inca de domeniul fantasticului.

Acest post a fost inspirat de tristele dezbateri despre buget. Principala problema a fiscalitatii romanesti este ca e nedreapta si inadecvata stadiului economic in care ne aflam. Contribuabilii platesc impozite nordice, in cele mai grele conditii posibile si primesc in schimb dulcele sictir balcanic. Nu, multumesc!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP