Mihai Marcu: Taxarea imobiliarelor la valoarea reală - Bloguri economice

luni, 18 ianuarie 2010

Mihai Marcu: Taxarea imobiliarelor la valoarea reală

Propunerea actualului ministru de finante de a taxa proprietatile la valoarea reala este una surprinzator de buna. Pacat ca nu poate fi introdusa imediat, dar ar fi un prim pas bun.

Taxarea proprietatilor trebuie echilibrata intre firme si populatie. Din motive istorice (apartamentele facute cadou de Iliescu), taxarea proprietatilor a fost mereu un subiect tabu.

Tehnic, taxarea la valoarea reala se poate face foarte usor prin folosirea grilei notariale de evaluare a valorii ca baza de impozitare. Folosirea acestei grile este primul lucru care ar trebui facut, urmand ca procentul aplicat sa fie doar o reglare fina (valori de 0.2 - 0.5% ar trebui sa fie maximul).

Ma astept ca taxarea reala a proprietatilor sa nu duca la cresteri masive de incasari. Rolul taxei este doar de a raci o piata care incearca sa explodeze cu orice euro disponibil in buzunarul cumparatorilor.

O taxare echilibrata si un indice real al tranzactiilor sunt elementele care lipsesc pietei imobiliare. Sunt singurele elemente care pot reduce (fara a elimina) bulele imobiliare.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP