Răzvan Pascu: Cât te costă şi cât câştigi cu o pensiune turistică? - Bloguri economice

miercuri, 27 ianuarie 2010

Răzvan Pascu: Cât te costă şi cât câştigi cu o pensiune turistică?

Am vreo 2 prieteni care imi tot vorbesc destul de des despre o afacere in turism, constienti totusi ca o astfel de afacere nu este una tipic romaneasca de genul “hai sa dam un tun rapid”, ci una de viitor, in care profitul se poate lasa asteptat. Insa ei sunt dispusi sa astepte si sa ofere servicii de calitate. Oare se merita? Hai sa facem cateva calcule, in mare.

Pretul materialelor de constructie a scazut foarte mult, aproape la jumatate fata de maximul atins. Astfel, daca un sac de ciment era prin mai 2008 – 40 RON, acum il gasesti si cu 20 RON. Si exemplele pot continua. Preturile la terenuri au scazut si ele la jumatate. Astfel, cu 30-50 de euro/mp iti poti lua teren intr-o zona turistica precum Bran-Moeciu-Fundata sau in zone marginase, prin statiuni de pe Valea Prahovei. Pretul pe mp la o casa la cheie este in jur de 400 de euro/mp, cu finisaje bune. Astfel, la 150 mp, rezulta un cost de 60.000 euro. Plus terenul – 500 mp cu 40 euro/mp, adica 20.000 euro intr- zona bunicica. Sigur ca acestea sunt preturi brute, dupa aruncarea unei priviri pe site-uri specializate, ele putand fi usor diferite de cele reale.

La un credit de 57.000 euro scriam aici ca rata ajunge la 330 euro pe luna prin Prima Casa. Astfel, daca beneficiezi de un avans ar fi ideal. Daca nu, trebuie sa imprumuti si diferenta, cel mai sigur printr-un credit de nevoi personale pe 10 ani, iar rata totala te va ajunge pe la 500 euro/luna (330 ipotecarul + 170 creditul de nevoi personale pentru avans), vestea buna fiind aceea ca de la 15 februarie Guvernul a promis ca Programul Prima Casa va fi extins si pentru constructia de locuinte, nu doar pentru achizitie. Rezulta asadar o rata anuala de 500×12 luni=6000 euro.

La cei 150 de mp, casa ar trebui sa aiba macar 8 camere. La un pret de inchiriere de 120 RON pe noapte/camera si un grad de ocupare de 50% in primul an, rezulta un venit din inchiriere de 175.200 RON pe an/casa, adica in jur de 41.700 euro (fara sa luam in calcul perioade de genul Paste, Revelion, Craciun, etc. cand preturile sunt simtitor mai mari la inchiriere). Sigur ca o buna parte din acesti bani reprezinta cheltuielile de intretinere si ratele la banca. Insa cred ca sunt suficienti bani ca sa iti ramana si profit, doar din inchiriere. Dar stim cu totii ca unitatile turistice fac bani si din serviciile conexe oferite, cum ar fi restaurant, servicii pentru firme (de genul organizare de evenimente in pensiune, team-building-uri, etc. – care au valoare adaugata mare).

La prima vedere, aceasta afacere suna interesant, desi nu este genul de afacere in care sa iti plasezi banii astazi si sa iti recuperezi investitia a doua zi. Este o afacere care presupune munca multa si oferirea de servicii de calitate, insa cred ca pentru cineva care iubeste muntele, se imbina foarte usor utilul cu placutul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP