Răzvan Pascu: Presa tradiţională se duce de râpă. Online-ul câştigă - Bloguri economice

vineri, 8 ianuarie 2010

Răzvan Pascu: Presa tradiţională se duce de râpă. Online-ul câştigă

sa cum era de asteptat, la fel ca si in multe alte tari, si in Romania presa traditionala se duce de rapa. Dupa ce ani de zile a supravietuit doar ca sa atace grupuri de interese rivale patronilor, acum incet-incet dispare finantarea si automat, dispar si anumite publicatii, iar trusturile de presa se micsoreaza.

Pe 23 decembrie 2009, Cotidianul a anuntat ca se inchide, dupa ce ajunsese la 6000 de ziare vandute zilnic, conform ultimului studiu de audienta. Dupa ce a venit la conducerea ziarului, Cornel Nistorescu a demarat un amplu program de “re-organizare” in care a eliminat din redactie pe oricine avea pareri opuse cu ale sale. Aceste concedieri au creat un imens val de critici in randul bloggerilor si in general pe tot internetul, inclusiv Robert Turcescu (care acum se zvoneste ca este intre favoritii pentru sefia TVR) renuntand la a mai scrie pentru Cotidianul. Imi aduc aminte ce scria Robert Turcescu acum cateva luni pe Twitter, ca Nistorescu parca a fost pus de patron (Sorin Ovidiu Vantu) special sa distruga ziarul. Si asa a fost; in cateva luni ziarul a disparut de pe piata.

Un alt cotidian care s-a inchis este Business Standard, un cotidian de business din acelasi grup de presa, Realitatea-Catavencu. In decembrie Sorin Ovidiu Vantu a anuntat ca vrea sa renunte la tot ce inseamna print si sa pastreze doar media electronica.

Pe 5 ianuarie Gardianul si Ziua au anuntat oficial ca opresc aparitia ziarelor si ca vor aparea doar pe online. Motivul: situatia financiara. Editiile locale ale ziarului Ziua vor aparea in continuare. In aceeasi situatie se afla si revista Tabu si exista zvonuri pe care le-am auzit – ca inclusiv ghidurile 24 FUN sunt pe duca. Daca cu celelalte nu am avut personal nici o tangenta, cu 24 FUN (Editia de Bucuresti) am avut o gramada de probleme (provocate de ei), iar acestia s-au dovedit total neprofesionisti (cel putin persoanele cu care tineam eu legatura). Exista de asemenea zvonuri ca nici Realitatea TV nu s-ar simti prea bine, insa personal cred ca daca Vantu ar renunta la toate afacerile lui din Romania, Realitatea TV ar fi ultima la care ar renunta. Ultimul studiu de audienta spune ca dupa ProTV si Antena 1 (2 posturi TV generaliste), cea mai buna audienta pe intreg anul 2009 a avut-o Realitatea TV.

Concluzia pe care o trag eu din toate acestea: totul se indreapta spre online. Blogurile, in opinia mea, vor conta din ce in ce mai mult, iar cele mai importante vor fi blogurile de nisa. Si publicitatea va incepe sa migreze spre mediul new-media pentru ca si audienta acestor medii va continua sa creasca – stiati ca un advertorial pe blogul lui Catalin Tolontan se vinde cu o suma cu patru zerouri?

P.S. Din toata povestea cu falimentele, cel mai trist ar fi sa dispara Academia Catavencu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP