Răzvan Pascu: Unde găseşti cel mai bun card de credit? - Bloguri economice

joi, 14 ianuarie 2010

Răzvan Pascu: Unde găseşti cel mai bun card de credit?

Cardurile de credit sunt instrumente financiare la care poti apela in caz de necesitate, avand prin intermediul acestora o suma de bani disponibila pentru tranzactii la comercianti sau ridicare de cash de la bancomat in “zile negre”. In general, bancile ofera carduri de credit in baza unei adeverinte de salariu, procedura fiind destul de simpla pentru cei care aplica.

Cei care nu au alte credite bancare si au o vechime de minim 3 luni la locul de munca pot aplica pentru un card de credit. Atentie insa la comisioane si la dobanda anuala efectiva (DAE), pentru ca exista banci care afiseaza o dobanda foarte buna, care ascunde insa comisioane mai putin bune pentru ridicare de numerar de la bancomat. Cea mai buna utilizare a cardului de credit este la tranzactiile de la comercianti, intrucat majoritatea bancilor ofera o perioada de gratie de cel putin 30 de zile pentru plata sumei cheltuite. Astfel, conform site-ului Conso, cea mai mare perioada de gratie o ofera BRD (60 de zile) si cea mai buna DAE (19,5%) o ofera Alpha Bank. Pe de alta parte RIB si RBS ofera carduri de credit cu comision de administrare anual de 0 RON.

Am comparat primele 3 carduri de credit dupa DAE, adica MasterCard de la CEC si Alpha Bank si Punct Card de la BRD, iar principalele caracteristici sunt urmatoarele:

  • Alpha Bank ofera o dobanda buna (in comparatie cu alte banci) pentru retrageri de numerar de la bancomat;
  • BRD ofera un sistem de puncte la fiecare achizitie de la comercianti (puncte care se transforma ulterior in bani);
  • la BRD poti plati lunar doar dobanda, fara sa fii nevoit sa platesti si din principal, iar pe cardul de credit oferit de CEC Bank poti achita doar 2% din principal lunar;

Daca va intereseaza un card de credit puteti consulta site-urile Conso si Carduridecredit pentru informatii suplimentare si sa luati legatura cu banca, direct, fara intermediari. Din pacate, multi dintre brokerii de credite (cei care inca nu au falimentat) din Romania expun clientilor doar creditele sau cardurile care le aduc lor cele mai bune comisioane, de aceea recomandarea mea este sa va focusati pe cateva banci, cu care sa purtati discutii direct. Si trebuie sa mai tineti cont ca atunci cand aveti un card de credit si aplicati apoi pentru un credit bancar (de orice fel), cardul de credit si rata pe care o aveti de platit lunar pentru acesta cantareste foarte mult in scoringul pe care il face banca. Deci mare atentie!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP