Răzvan Pascu: Util: cum activezi 3D Secure pe cardul tău bancar? - Bloguri economice

miercuri, 20 ianuarie 2010

Răzvan Pascu: Util: cum activezi 3D Secure pe cardul tău bancar?

Astazi am decis sa scriu despre un lucru extrem de util pentru majoritatea celor care citesc aceste randuri si mai ales pentru cei care fac tranzactii cu cardul pe internet.

O buna parte dintre romani au cel putin un card bancar in momentul de fata, iar raportarile companiilor specializate arata ca tranzactiile cu cardul cresc in fiecare an, indiferent daca este criza sau nu. Recent citeam un articol in care autorul punea tocmai pe criza economica responsabilitatea cresterii numarului si valorii tranzactiilor online, tocmai pentru faptul ca din cauza crizei o mai mare parte dintre comerciantii traditionali s-au hotarat sa treaca in online.

Pentru posesorii de carduri Visa si MasterCard/Maestro, Romcard (procesatorul tuturor cardurilor din Romania) a lansat un serviciu de protectie a cardurilor de fraude bancare pe internet. Practic, in acest moment, daca iti este furat cardul sau daca cineva are acces la cardul tau, poate lua numarul de card si data expirarii si poate cumpara orice de pe net. Teoretic. Pentru ca practic ar trebui sa fi destul de imbecil sa faci asta, tinand cont ca tranzactiile raman inregistrate si e destul de usor sa afli unde ti-au disparut banii de pe card.

In ce consta 3D Secure? Cei care au carduri la bancile partenere ale programului isi pot inrola cardul in sistemul 3D Secure prin accesarea unui link de pe site-urile bancilor. Ti se cer cateva informatii referitoare la cardul tau, dupa care trebuie sa introduci cateva informatii care vor fi personalizate, dar si o parola pe care o vei seta personal. De fiecare data apoi, cand faci o tranzactie pe internet, iti va aparea o fereastra cu informatiile introduse de tine. Practic, cei familiarizati cu cumparaturile pe net, vor vedea ca, dupa ce si-au activat cardul in sistemul 3D Secure, cand fac o tranzactie online, fereastra noua care apare pe ecran pana la finalizarea tranzactiei de plata cu cardul le va cere sa introduca parola setata initial. In lipsa acelei parole, nimeni nu poate folosi cardul bancar pentru plati pe internet, astfel incat este eliminat riscul ca cineva sa iti fure cardul si sa il foloseasca pentru scopuri personale

Eu mi-am activat 3D Secure de acum vreo luna si bineinteles ca trebuia sa se intampla ceva deosebit. :) Dar am rezolvat. Atunci cand doream sa inregistrez cardul in acest program imi aparea ca deja cardul a fost inregistrat (ori eu nu facusem nimic), iar atunci cand vroiam sa fac tranzactii online imi cerea sa introduc o parola pe care nu o stiam, pentru ca nu o setasem eu. Am sunat la Romcard si am anulat inrolarea, dupa care am reluat pasii de inrolare si totul a fost ok. Daca aveti probleme, datele de contact ale Romcard le gasiti aici.

Serviciul este disponibil la doar o parte din banci: BCR, Raiffeisen, Unicredit, BRD, Alpha Bank, Romexterra, CEC, Banca Transilvania, ATE Bank, RIB si ING Bank.

Pentru a citi informatii suplimentare despre modalitatea de activare 3D Secure si pentru a activa acest serviciu, click pe linkurile de mai jos:

Pentru carduri BCR click aici

Pentru carduri ATE Bank click aici (bannerul este in dreapta)

Pentru carduri Raiffeisen click aici

Pentru carduri Unicredit Tiriac Bank click aici

Pentru carduri BRD click aici (meniul site-ului BRD este cam aiurea facut – cautati 3D Secure)

Pentru carduri Alpha Bank click aici

Pentru carduri Romexterra Bank click aici (meniul din stanga, rubrica "Inregistrare 3D Secure")

Pentru carduri CEC Bank click aici

Pentru carduri RIB click aici (pe prima pagina, sus)

Pentru carduri ING Bank click aici

Pentru cardurile emise de Banca Transilvania, nu am gasit pe site-ul lor nici un fel de informatii referitoare la acest serviciu, desi Banca Transilvania a intrat in acest program.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP