Ion Radu Zilişteanu: Ura faţă de fisc sau cum se îngemănează moartea şi impozitele - Bloguri economice

joi, 18 februarie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Ura faţă de fisc sau cum se îngemănează moartea şi impozitele

Astăzi, un avion de mici dimensiuni, furat cu puţină vreme în urmă de pe un aeroport apropiat, a izbit o clădire guvernamentală din Austin, Texas. Clădirea de birouri era folosită de fiscul american, temutul Internal Revenue Service. Americanii sunt foarte sensibili faţă de astfel de incidente după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

De această dată, cel care pilota avionul era un american de 54 de ani, Joe Stack din San Marcos, care, se pare, a lăsat ieri pe Internet o scrisoare explicativă pentru gestul său. o reproduc aşa cum a fost publicată de Realitatea.net:

Mesajul este datat joi, 18 februarie, şi bărbatul, inginer software, îşi anticipează moartea, notând în paranteză anul naşterii şi anul morţii, 2010. În mesaj, el îşi exprimă nemulţumirea profundă faţă de sistemul guvernamental american în ansamblu, dar în special faţă de Fisc, asupra căruia pare să arunce vina pentru sărăcia în care ajunsese să trăiască. Bărbatul pare să aibă studii superioare. El acuză şi sistemul medical şi sistemul justiţiei americane, dar şi Biserica Catolică, pentru modul în care este modelată societatea.

Bărbatul vorbeşte despre coşmarul american pe care a început să îl trăiască în anii '80 şi spune că l-a făcut să realizeze că trăieşte într-o ţară cu o ideologie bazată pe "minciună totală".

"Ştiu că nu sunt primul care decide că s-a săturat. A existat mereu un mit că oamenii au încetat să mai moară pentru libertate în această ţară, iar acest lucru nu este limitat la afroamericani şi imigranţii săraci. Ştiu că au fost mulţi alţii înaintea mea şi că vor mai fi mulţi alţii. Dar ştiu şi că dacă nu mi-aş adăuga trupul la această numărătoare, nimic nu se va schimba. Aleg să nu mă mai uit peste umăr la "big brother" în timp ce el îmi devorează carcasa, aleg să nu ignor ce se întâmplă în jurul meu...m-am săturat.

Nu pot decât să sper că numărul acestor oameni va deveni rapid prea mare pentru a fi ignorat, că zombii americani se vor trezi şi se vor revolta. Din nefericire, cu toate că mi-am petrecut întreaga viaţă crezând că nu este aşa, violenţa nu numai că este răspunsul, este singurul răspuns.

Sunt în sfârşit gata să pun capăt acestei nebunii. Ei bine, domnule Big Brother, omule de la Fisc, hai să încercăm ceva diferit. Ia carnea mea şi dormi liniştit".

Românii par a avea aceleaşi opinii despre fiscalitate şi fisc. Astfel, potrivit unui sondaj CURS, mai mult de jumătate dintre respondenţi susţin că au cheltuit 20% din venituri pe taxe şi impozite, iar 22% au cheltuit intre 21 şi 40% din venituri pe taxe. Totodată, un sfert dintre români spun că nu ar trebui să plătească impozite la stat, în timp ce două treimi cred că valoarea taxelor n-ar trebui sa depăşească 10% din venitul lunar.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP