Bogdan Glăvan: De ce am avut în ianuarie o inflaţie record? - Bloguri economice

sâmbătă, 13 februarie 2010

Bogdan Glăvan: De ce am avut în ianuarie o inflaţie record?

Potrivit INS, preţurile au crescut în luna ianuarie în cel mai rapid ritm înregistrat din anul 2005 încoace. Justificarea oficială invocă ajustarea unor impozite (accize la combustibili şi ţigări). Însă ea este superficial. Dacă ar fi adevărată, atunci nimic nu ar împiedica, în principiu, să evităm orice inflaţie viitoare pur şi simplu prin îngheţarea accizelor!

Inflaţia are o altă explicaţie. Aceasta, explicaţia economică, este importantă şi totodată diferită de justificările oficiale. Creşterea preţurilor se produce din cauza creşterii permanente a masei monetare. Cu cât producţia de bani creşte, cu atât banii tind să se ieftinească, adică să îşi pierdă puterea de cumpărare. Aceasta este o lege economică. Nu este nevoie să experimentăm sau să aşteptăm discursul de luna viitoare a lui Adrian Vasilescu pentru a descoperi cauza inflaţiei.

Însă nu întotdeauna fenomenul inflaţionist este atât de direct şi rapid pe cât lasă se înţeleagă afirmaţia mea de mai sus. Atunci când producţia de bani afectează mai întâi investiţiile, preţurile bunurilor de capital, ale diverselor active, salariile forţei de muncă implicată în respectivele investiţii, toate tind să crească rapid. Preţurile bunurilor de consum cresc ulterior, după ce banii se filtrează prin economie, ajungând în posesia publicului larg şi fiind direcţionaţi de acesta pentru consum.

De aceea unii economişti celebri, precum Milton Friedman, se referă la efectele tardive şi variabile ale politicii monetare – care se pot întinde pe o perioadă de la 6 luni la 2 ani. Practic, economiştii admit cu toţii că, între creşterea masei monetare şi reflectarea acesteia în variabilele macroeconomice (precum PIB sau IPC) trece o perioadă de timp. Şi cu cât banii sunt injectaţi în economie printr-un punct situate mai departe de stadiul consumului, cu atât această perioadă este mai lungă.În ultimii ani România a experimentat tocmai această situaţie – aşa-numitul boom economic. Producţia de bani s-a concretizat în expansiunea creditului şi în stimularea investiţiilor. Abia acum ajungem să vedem nota de plata în preţurile de consum. Nu este nimic nou sau original în România. Pur şi simplu, totul se petrece ca la carte.

Acesta este principalul motiv pentru care sunt pesimist în ceea ce priveşte incapacitatea BNR de a respecta ţinta de inflaţie pe 2010.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP