Bogdan Glăvan: Relativismul inflaţioniştilor: ce ne spune Olivier Blanchard - Bloguri economice

vineri, 12 februarie 2010

Bogdan Glăvan: Relativismul inflaţioniştilor: ce ne spune Olivier Blanchard

Economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard, expune într-un recent interviu în Wall Street Journal una din slăbiciunile fundamentale ale adepţilor politicii monetare: veşnica bâjbâiala după optimizarea producţiei de bani.

Ce aflăm de la Blanchard? Că până să izbucnească criza, experţii guvernamentali considerau drept optimă o rată a inflaţiei de 2%. Pe baza ideii că o inflaţie prea mică e rea pentru economie, iar o inflaţie prea mare aşijderea – teorie frumos exprimată de graficul următor, desenat de profesorul Paul de Grauwe.Încă înainte de statornicirea acestui inflationist consensus, s-a ridicat următoarea nedumerire legitimă: de ce să fie ţintită o inflaţie de 2% şi nu una de 1% sau de 3%? Nici Paul de Grauwe, nici alt economist nu a putut elucida această problemă, singura explicaţie oferită fiind aceea că “there is an optimum rate of inflation p* greater than zero for which the difference between benefits and costs is at its maximum” (de Grauwe, p. 206). Ceea ce este, desigur, o ofertă de nerefuzat: nu poţi contrazice niciodată politica monopolului care gestionează emisiunea monetară! Un lucru e clar: inflaţia trebuie să fie 2%, fiindcă aşa… iese la regresie (altă rimă n-am găsit).

Ei bine, viaţa e schimbătoare, aşa că economiştii şi-au schimbat poziţia după criză. Spune Blanchard:
“De fapt, nu aveam niciun motiv pentru care să folosim ţinta de 2% în loc de 4% (Vedeţi? Ce vă spuneam?!) 2% nu înseamnă stabilitatea preţurilor. Între 2% şi 4% costul inflaţiei nu este semnificativ… Dacă ar fi să aleg o ţintă de inflaţie astăzi, m-aş pronunţa pentru o ţintă de 4%… Când ajungem la cifre mai mari – 10% şi peste – oamenii resimt incertitudinea.”

Bun, nu cred că există o replică mai bună decât reluarea întrebării de fond: de ce 4% şi nu 6%? De ce 10% şi nu 15%? Viaţa e schimbătoare!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP