Cristian Orgonaş: Avem un mare faliment în Bucureşti? - Bloguri economice

miercuri, 24 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Avem un mare faliment în Bucureşti?

Conform datelor BNR publicate astazi, restantele la credite au explodat in ianuarie, astfel ca soldul total al creditelor a ajuns la 8.77 miliarde lei, in crestere cu 953.5 milioane lei comparativ cu decembrie. In decembrie, restantele la credite au scazut cu 190.8 milioane lei fata de noiembrie, iar in noiembrie au crescut cu 811 milioane fata de septembrie, insa in ultimele doua luni ale anului trecut a avut loc o miscare “suspecta” in Bihor, mai multe detalii aici.

Daca analizam situatia pe judete observam ca in ianuarie, jumatate din cresterea totala a soldului restantelor se datoreaza Bucurestiului, aici restantele majorandu-se cu 457 milioane lei fata de decembrie, ceea ce inseamna o crestere de 18% (!!).

Mai departe, 90% din cresterea restantelor in Bucuresti se datoreaza majorarii restantelor la creditele in valuta, ceea ce ma face sa ma gandesc ca cel mai probabil, o companie mare inregistrata in capitala are probleme cu plata creditelor catre banci. Ma intreb daca nu cumva in ianuarie si februarie vom asista din nou la o miscare de tip yo-yo, la fel cum s-a intamplat in Bihor in noiembrie si decembrie anul trecut.

Altfel, din cele 41 de judete (cu tot cu Bucuresti) in 30 restantele au crescut iar in 11 au scazut, iar daca luam in considerare top 5 judete din punctul de vedere al cresterii restantelor (Bucuresti, Galati, Cluj, Timis, Bihor), observam ca acesta sunt responsabile pentru 75% din cresterea soldului restantelor.

Mai jos doua grafice - cel din stanga arata evolutia ponderii soldului creditelor restante in total sold credite (separat pentru creditele in lei, valuta si total), iar cel din dreapta arata variatia lunara in sume absolute a soldului creditelor restante, click pe grafice pentru marire.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP