Cristian Orgonaş: BNR – profit brut de 1.1 miliarde euro în 2009 - Bloguri economice

duminică, 7 februarie 2010

Cristian Orgonaş: BNR – profit brut de 1.1 miliarde euro în 2009

Conform declaratiilor viceguvernatorului Florin Georgescu citat de Mediafax si Ziarul Financiar, BNR a inregistrat in 2009 un profit brut de 4.6 miliarde lei (1.1 mld euro), din care o suma de 2.8 miliarde a fost alocata acoperirii pierderilor inregistrate in anii anteriori, iar 1.5 miliarde lei au fost virati la bugetul de stat sub forma de impozit pe profit.

De remarcat faptul ca profitul brut al Bancii Nationale a fost de aproape sase ori mai mare decat tot profitul inregistrat de sistemul bancar anul trecut, situatie inversa fata de 2008, cand bancile comerciale au castigat cu 40% mai mult decat BNR.

Pe de alta parte insa, obiectivul BNR nu este acela de a obtine un profit cat mai mare, ci de a mentine stabilitatea preturilor si a sistemului bancar, astfel ca profitabilitatea Bancii Centrale nu trebuie judecata similar cu cea a unei banci comerciale.

Mai jos evolutia profitului brut al BNR in ultimii 10 ani*, precum si o comparatie cu profitul total inregistrat de bancile comerciale.Nu avem inca detalii privitoare la sursele de profit ale BNR, insa in mod sigur o parte din acest profit vine din vanzarile de pe piata valutara, BNR cumparand in 2006-2007 euro la 3.3-3.5 lei pentru a impiedica moneda nationala sa se aprecieze, si vanzand euro anul trecut cu 4.2-4.3 lei pentru a impiedica deprecierea monedei nationale.

Nota: BNR este scutita de la plata impozitului pe profit, dar, conform Legii nr. 312/2004, vireaza la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperita din alte surse. In acest context, prin profit brut de intelege profitul inainte de aplicarea cotei de 80%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP