Cristian Orgonaş: Cum arată execuţia bugetară pe luna ianuarie - Bloguri economice

vineri, 26 februarie 2010

Cristian Orgonaş: Cum arată execuţia bugetară pe luna ianuarie

Ministerul de Finante a publicat astazi datele referitoare la executia bugetara pe luna ianuarie, iar detaliile sunt urmatoarele:

- veniturile au totalizat 14 mld lei, in scadere cu 6.8% fata de ianuarie 2009 si cu 12.8% mai mici decat in ianuarie 2008. Au crescut veniturile din impozitul pe profit (+16.3%), accize (+13.2%) si taxa pe proprietate (+11%), insa incasarile din TVA au scazut cu 25.8%, ceea ce inseamna ca economia se afla inca destul de departe de iesirea din criza.

- cheltuielile au fost de 14 mld lei, in crestere cu 4.6% comparativ cu ianuarie 2009 si cu 1.6% mai mari decat cele inregistrate in ianuarie 2008 - desi cheltuielile de personal au scazut (-3.2%), cele legate de asistenta sociala au crescut cu 17.7%, astfel ca in ianuarie, guvernul a alocat asistentei sociale 41% din totalul cheltuielilor cuprinse in bugetul general consolidat.

Impreuna, cheltuielile de personal si cele cu asistenta sociala consuma 66% din fondurile publice.

Alaturat, evolutia lunara a veniturilor si a cheltuielilor bugetului general consolidat, click pe grafice pentru detalii.

Anul trecut in ianuarie, bugetul inregistra un excedent de 1.6 miliarde lei, acum a fost practic pe zero. De unde va taia guvernul la urmatoarea rectificare pentru a se incadra in deficitul de 5.9% agreeat cu FMI?

PS: noul site al ministerului are cam mult violet :-)

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP